Noderīgi ikdienā
2020. gada 21. septembris, 20:17

Vārām buljonu. Kāpēc pirmo ūdeni ieteicams noliet?

"100 Labi Padomi"

Vienas saimnieces uzskata, ka pirmo ūdeni vajag noliet, jo divos ūdeņos vārīta gaļa ir mazāk kaitīga veselībai, bet otras teic, ka līdz ar to buljons zaudē garšu. Kurai pusei taisnība?

Kā rīkoties?

Ja tā ir mājās vai pie labi pazīstamiem kaimiņiem, vai bioloģiski audzētu lopiņu gaļa, pirmo novārījumu noliet nav vajadzības, jo pēc noliešanas buljona garša tiešām kļūst nedaudz pliekanāka.

Ja tā ir rūpnieciski audzētu putnu un lopu gaļa, pirmo ūdeni vajadzētu noliet. Šo dzīvnieku barībai pievieno augšanas stimulatorus, lai viņi strauji pieņemtos svarā, arī dažādas citas ķīmiskas vielas un pat antibiotikas. Izmanto arī citas metodes gaļas svara palielināšanai, piemēram, vistas gaļu piesūcina ar ūdeni; par to var pārliecināties, cepot vistas fileju – pannā tek un tek šķidrums, bet brūnganu garoziņu, kā tas notiek, cepot mājas vistas gaļu, neizdodas iegūt. Nolejot pirmo ūdeni, vismaz daļēji, ja ne pavisam, iespējams tikt vaļā no kaitīgajām vielām.

Dari tā

■ Pirmo vistas gaļas novārījumu nolej apmēram pēc 10 minūtēm, cūkgaļas novārījumu – pēc 15 minūtēm, liellopa gaļas novārījumu – pēc 20 minūtēm.

■ Buljona garšu un aromātu lielā mērā vari kompensēt ar garšvielām un garšaugiem.