Noderīgi ikdienā
2020. gada 1. jūlijs, 19:10

Zemeņavene ir gan ļoti dekoratīva, gan veselīga – ogās ir daudz vitamīnu

"100 Labi Padomi"

Zemeņavenes (Rubus illecebrosus) ir Austrumāzijas augs, tur tās aug gan savvaļā, gan lielās plantācijās ražas iegūšanai. Eiropā to jau izsenis pazina kā dzīvžoga augu, jo ir dekoratīva un ļoti ērkšķaina, tomēr sarkanās ogas, kas cēli stiepjas pretī saulei, neslēpjoties zem zaļajām lapām, pienācīgi nenovērtēja.

Tagad zināms, ka ogas ir ļoti vērtīgas un vitamīniem bagātīgas, lai arī ne tuvu tik garšīgas kā zemenes un avenes. Ogām ir neitrāli saldi skāba garša, tās ir bez izteikta aromāta un garšas niansēm – jo gatavāka oga, jo patīkamāka garša. Toties šīs ogas ir izcili lielas (pat 4–5 cm), piesātināti sārtā krāsā un ir iecienītas dažādu saldo ēdienu dekorēšanā, kompotos un ievārījumos, kā arī kaltētas.

Ogas var viegli noņemt no kātiņa, kad tās ir gatavas, bet jāuzmanās no ērkšķiem, kas var būt pat blakus ogām uz kātiņa. Zemeņavenes ir ļoti mīkstas, un tās var viegli saspiest, tāpēc lasot ogas vēlams uzreiz likt mutē vai traukā vienā kārtā vēlākai ēšanai.

Augot veido blīvu, līdz 70 cm augstu krūmu, tā dzinumi ir pilnībā pārklāti ar neievērojamiem ērkšķiem, kas sāpīgi skrāpē un ķeras drēbēs. Augs zied un ražo no jūlija līdz pat pirmajām salnām.

Kāpēc ogas ir tik veselīgas?  

Zemeņavenes ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Tajās ir C vitamīns, kas stiprina  imūnsistēmu, cīnās ar vīrusiem un saaukstēšanās slimībām; A vitamīns, kas uzlabo olbaltumvielu sintēzi, nostiprina ādu un aizkavē ādas pigmentāciju; dzelzs, kas paaugstina hemoglobīnu; varš, kas nepieciešams, lai āda būtu tvirta un mati augtu spēcīgi; kālijs, kas ir atbildīgs par barības vielu piegādi organisma šūnām, un P vitamīns, kas palielina asinsvadu sieniņu elastību un aizkavē novecošanu.

Šo ogu augstais pektīna līmenis normalizē gremošanas sistēmas darbību, atjaunojot zarnu kustīgumu, un veicina labāku vērtīgo vielu uzsūkšanos organismā. Apēdot dienā tikai sauju zemeņaveņu, var uzlabot vēdera darbību un atbrīvoties no vēdera pūšanās. Tā kā šīs ogas nav saldas, tās ir ļoti diētiskas.

Svaigas ledusskapī var glabāt 2–3 dienas, saldētas var ēst līdz pat nākamajai ogu sezonai, bet visvairāk vitamīnu saglabājas izkaltētās ogās.

Kā stādīt un kopt zemeņavenes?

● Stādi saulainā vietā (augs arī daļēji noēnotā, tikai raža būs mazāka) labi drenēta augsnē ar neitrālu pH līmeni. Izroc palielu bedri un zemi ielabo ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu. Stādi aptuveni metra attālumā citu no citas – pirmajā gadā būs atsevišķi krūmi, nākamajā jau aizņems visu tām atvēlēto teritoriju.

● Auga ložņājošajām saknēm ir tendence augt plašumā, tāpēc, lai tās īsā laikā nepārņemtu visu dārzu, to ierobežošanai vismaz 50 cm dziļumā ap dobi ieroc dzelzs, koka vai plastmasas šķērsli.

● Dzinumi aug vienu gadu, tāpēc katru rudeni nogriez tos līdz zemei un auga saknes piesedz ar egļu zariem vai mulču. 

● Lai ogas būtu lielas, zemeņavenes regulāri laisti, bet nedrīkst pārlaistīt. Laisti tikai augsni, lai mitrums nebojā ogas.  

● Mēslo tikai pavasarī un vēlu rudenī, piemēram, ar komplekso mēslojumu ogulājiem.