foto: Pixabay.com
Līdzekļi un paņēmieni mušu atbaidīšanai un likvidēšanai
Noderīgi ikdienā
2020. gada 28. jūnijs, 16:26

Līdzekļi un paņēmieni mušu atbaidīšanai un likvidēšanai

"100 Labi Padomi"

Parastā istabas muša savā neilgajā mūžā (6–42 dienas, atkarībā no dzīves apstākļiem) izdēj vidēji 1000 oliņu – iecienītākās vietas ir pārtikas produkti un ēdienu atliekas, atkritumi, mēsli, komposts u. tml. Tā kā mušas mēdz pārnēsāt dažādus slimību ierosinātājus, saprotams, ka telpās tām nav vietas. Lai nepievilinātu mušas, pirmkārt, ir jāuztur telpas tīras un kārtīgas, otrkārt, nevajag atstāt uz galda ēdienu atliekas, maltītes pārpalikumus, neizdzertu sulu u. c. Ja kaut kas arī paliek ārpus ledusskapja un virtuves skapīšiem, tas jāpārklāj ar dvieli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
  •  Portugālē lauku mājās, kur durvis un logi karstā laikā stāv vaļā, liek lietā šādu paņēmienu: divus plastmasas maisiņus pielej ar ūdeni, aizsien ciet un iekarina durvju ailē vai logā, lai viegli šūpojas. Šis paņēmiens der tad, ja uz maisiņiem spīd saule, – mušas baidās no šiem gaismas zibšņiem.
     
  •  Mušu ķeršanai labi der mušpapīri, ko piekarina pie lampas un vēl vairākās vietās telpā. Diemžēl jau tad, kad pielīp pirmās mušas, tie sāk izskatīties visai nepievilcīgi.
     
  • Smalki drāšu sieti, ko aizliek priekšā logam un piestiprina pie rāmja, neļauj tikt iekšā ne mušām, ne arī odiem. Mīnuss – caur sietu gaiss necirkulē tik labi, kā gribētos, un telpa īsti labi nevēdinās, sevišķi karstā laikā. Sietu var aizstāt ar smalku aizkaru, ko stingri novelk un arī piestiprina pie rāmja tā, lai nepaliek spraugas. Ja grib, lai telpā ieplūst vairāk gaisa, aizkaru var piestiprināt pie rāmja tikai augšpusē, bet tam apakšpusē iekarināt kādu smagumu, lai aizkars pārāk neplivinātos vējā vai caurvējā un nepavērtu netraucētu ceļu mušām.
     
  • Uz palodzes novieto augus, kuri mušām nepatīk, piemēram, tomātu stādus, puķupodus ar baziliku, timiānu, lavandu, ģerānijām. Papildus noder arī iegriezti citroni, kuros saspraustas krustnagliņas.
     
  • Uz palodzes noliek aromlampiņu: trauciņā, ko uzliek virs tējas sveces, ielej ūdeni un piepilina kādu ēterisko eļļu, kuras smarža atbaida mušas, piemēram, lauru lapu eļļu, lavandas, citronzāles, krustnagliņu eļļu.
     
  • Virtuvē uz plīts virsmas regulāri uzpilina nedaudz etiķa un ļauj iztvaikot. Vairumā gadījumu mušas jau pēc dažām atkārtotām reizēm sāk izvairīties no šīs telpas.
     
  •  Ja kaitina mušas, kas riņķo ap lampu, uzziež nedaudz etiķa uz spuldzes apakšējās daļas.
     
  •  Tradicionāls rīks mušu piebeigšanai ir mušu pletnes, taču vēl efektīvāk mušas var galēt nost ar tukšu plastmasas pudeli, vislabāk 1,5 l tilpuma (šo priekšmetu mušas nezin kāpēc tik ātri nepamana), un dvieli – tam ir lielāka virsma nekā pletnei, līdz ar to lielāka iespēja trāpīt mušai.