foto: PantherMedia / Joana Kruse
Daudzi joprojām izvairās iegādāties pienu ar ilgu derīguma termiņu. Vai tiešām pamatoti?
Garšīgi
2020. gada 26. jūnijs, 04:00

Daudzi joprojām izvairās iegādāties pienu ar ilgu derīguma termiņu. Vai tiešām pamatoti?

Jauns.lv

Vēl aizvien liela daļa cilvēku uzskata, ka piens ar ilgu derīguma termiņu nav labs, lai to iegādātos un lietotu uzturā. Vai tiešām tā ir? Jauns.lv kliedē mītus!

Mīts: svaigs piens ir veselīgāks nekā piens ar ilgu derīguma termiņu

Pasterizēšanas un karsēšanas process nogalina baktērijas, kas atrodas svaigā pienā. Dažas no baktērijām (Salmonella, E.coli un Listeria ), kas atrodas svaigā pienā, var izraisīt pat smagas saslimšanas. Uzkarsēšana iznīcina pienā esošos mikroorganismus, tādējādi šāds piens ir sterils un drošs lietošanai. Nepareizi uzskatīt, ka svaigs piens ir veselīgāks, jo tieši pretēji – tajā ir vairāk baktēriju.

foto: PantherMedia / Harald Biebel

Mīts: jo augstākā temperatūrā pienu apstrādā, jo vairāk tam pievieno papildu vielas

Ir vairāku veidu apstrādes procesi - sākot ar pasterizāciju zemākā temperatūrā un beidzot ar piena karsēšanu pat 140 grādos. Papildu vielas tiek pievienotas vien tad, ja tās ir norādītas uz iepakojuma. Citos gadījumos nekas papildu klāt netiek pievienots. Tehnoloģijas process izstrādāts tā, lai uzkarsēto pienu strauji atdzesētu un uzreiz iepildītu iepakojumā, kas speciāli izstrādāts, nelaižot cauri gaismu un gaisu. Šādi piens nebojājas un to var ilgstoši uzglabāt.

foto: imago images/MiS

Mīts: augstā temperatūrā karsēts piens nevar saglabāt savas vērtīgās vielas

Var šķist pārsteidzoši, bet vitamīni tiek zaudēti minimāli. Tāpat teju pilnā apmērā saglabājas citas vērtīgās vielas. Mazliet var būt izmainījusies laktoze, bet citādi piens ir tikpat vērtīgs.