Tieši tagad lociņi ir visgardākie: 3 receptes ar pavasara garšu
foto: Shutterstock
Sviestmaize ar zaļumiem un biezpienu
Garšīgi

Tieši tagad lociņi ir visgardākie: 3 receptes ar pavasara garšu

Ieva Salmane

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Lociņi ir pirmie pavasara vēstneši, kas liecina, ka dabīgo dārza vitamīnu sezona ir sākusies. Drīz dažādu zaļumu kļūst arvien vairāk un izvēle plašāka, bet par lociņiem nevajag aizmirst. Pavasara beigās un vasaras sākuma tie ir visgardākie.

Sviestmaize ar zaļumiem un biezpienu

Receptē var izmantot gan parastos sīpollokus, gan maurlociņus. Ja nepatīk nigellas sēklas, aizvieto tās ar sezama vai lobītām kaņepju sēklām.

20 minūtes
4 personām

4 lielas skābmaizes rikas
200 g lociņu
100 g biezpiena
2 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. skābā krējuma
1 ēdk. sviesta
1 tējk. nigellu sēklu
mazliet sakapāta sarkanā čili

1. Lociņus sagriez 4 cm garos gabalos. Noliec pāris karotes lociņu malā, pārējos veikli apcep pannā uzkarsētā eļļā kopā ar nigellu sēklām un čili. Noņem no pannas un atdzesē.

2. Apsmērē maizes rikas ar plānu sviesta kārtiņu un apcep pannā no abām pusēm.

3. Samaisi biezpienu ar krējumu un saceptajiem zaļumiem. Dāsni liec uz maizes rikām un pārkaisi ar pietaupītajiem svaigajiem lociņiem.

Lociņi ar gliemežvākiem

Fenheļa vietā var izmantot arī citus dārzeņus – seleriju kātus, papriku, cukīni.

30 minūtes
4–6 personām

500 g makaronu gliemežvāku formā
250 g saldā krējuma
200 g bekona šķēlīšu
1 fenhelis
150 g lociņu
60 g parmezāna
malti pipari

1. Fenheli sagriez šķēlītēs, lociņus nelielos gabaliņos, bekonu strēmelītēs.

2. Bekonu uz pannas apcep. Kad iztecējuši tauki, pieber fenheli un lociņus. Pāris minūtes pacep, tad pielej krējumu un uzvāri. Pievieno piparus. Noņem no uguns un noliec malā, kamēr uzvārīsi makaronus.

3. Izvāri makaronus saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma. Nokās un sajauc ar krēmīgo mērci. Katru porciju pirms pasniegšanas pārkaisi ar sieru.

foto: Shutterstock
Risoto ar lociņiem un ķiršu tomātiem
Risoto ar lociņiem un ķiršu tomātiem

Risoto ar lociņiem un ķiršu tomātiem

40 minūtes
4–6 personām

1 ½ l dārzeņu buljona
400 g risoto rīsu
200 g ķiršu tomātu
200 g lociņu
100 ml saldā krējuma
150 ml baltvīna
150 g rīvēta parmezāna
1 citrons
3 ēdk. balzametiķa
2 ēdk. sviesta
1 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. cukura

1. Liec pannā tomātus, olīveļļu, balzametiķi, cukuru un cep, pa reizei sašūpinot pannu, līdz tomātiem ir saplaisājušas miziņas, bet tie nešķīst ārā. Noņem pannu no uguns.

2. Katliņā liec sviestu, ieber rīsus un izkarsē. Pielej baltvīnu un ļauj, lai tas izgaro. Turpini vārīt uz lēnas uguns un ik pa laiciņam pielej pa kausam buljona. Nākamo kausu pievieno tikai tad, kad rīsi iepriekšējo ir absorbējuši. Tas nodrošinās, ka rīsi uzbriest vienmērīgi. Kad viss buljons iztērēts, iemaisi saldo krējumu. Rīsiem vajadzētu būt mīkstiem, bet ar mazu, stingru kodoliņu. Ja rīsi tomēr šķiet pārāk cieti, turpini vēl pievienot buljonu; ja buljona nav, izlīdzies ar ūdeni.

3. Kad risoto ir vajadzīgajā konsistencē, pierīvē 1 tējk. citrona miziņas un iemaisi 1 ēdk. citrona sulas. Pieber mazliet sāls un maltu piparu.

4. Smalki sagriez lociņus. Pirms pasniegšanas iemaisi risoto lociņus, sieru un saceptos tomātus.