foto: Shutterstock
Kāda ir vispiemērotākā panna pankūkām?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 15. jūnijs, 11:22

Kāda ir vispiemērotākā panna pankūkām?

"100 Labi Padomi"

Īsos vārdos sakot, vislabākā panna ir tā, kurā pankūkas izcepas vienmērīgi un nepiedeg, kļūst zeltaini dzeltenas un garšīgas.

Taču, lai atrastu šādu pannu, ir jāizmēģina dažādi varianti un dažādas mīklas. Ja labāk tīk lielās, plānās pankūkas, tām, iespējams, derēs viena panna, bet, piemēram, mazajām rauga pankūkām būs vajadzīga cita. Tas, vai ir vērts nodrošināties ar divām pannām pankūku cepšanai, protams, atkarīgs no tā, cik bieži tās tiek ceptas, cik ēdāju ar tām mielosies un kādas pankūkas garšo. Un vēl viena svarīga nianse – vai netraucē taukvielu pilītes, kas cepšanas laikā izsprakšķ no pannas. Ja tā, tad varbūt labāk cept pankūkas cepeškrāsnī – arī tas ir iespējams, vienīgi būs vajadzīga vai nu cepešplāts, vai piemērota veidne.

1. Pannas ar pretpiedeguma pārklājumu

Tās ir visvienkāršāk kopjamas. Cepšanai ir nepieciešams maz taukvielu, labās pannās dažkārt var iztikt vispār bez tām, tomēr daudziem šādi ceptu pankūku garša šķiet pliekana. Arī pankūku krāsa nav tik apetītelīga kā sviestā vai eļļā ceptajām. Taču, ja liela vērība tiek pievērsta taukvielu ierobežošanai, tad šāda panna būs piemērota.

2. Pannas ar keramikas pārklājumu

Šādas pannas visai strauji sāk izkonkurēt citas pannas ar pretpiedeguma pārklājumu. Pirmkārt, tāpēc, ka arī ir ļoti viegli kopjamas, otrkārt, tāpēc, ka tajās arī bez īpašas taukvielu piedevas var izcept apetītelīgas, vienmērīgi zeltainas pankūkas un ne tikai tās vien.

3. Čuguna pannas

Pieredzējušas pankūku cepējas (cepēji) nereti dod priekšroku čuguna pannai, jo tā vienmērīgi vada siltumu un pat gana zemā temperatūrā sanāk gardas pankūkas, glīti apbrūninātas no visām pusēm. Ja izmanto mūsdienīgās čuguna pannas ar pārklājumu, tad arī kopšana nesagādā problēmas, taču agrāko laiku pannas, kuras pēc cepšanas tikai izslauka, nevis rūpīgi izmazgā, pievelkas ar vecu tauku garšu un smārdu. Ne velti vecmāmiņas, cepdamas pankūkas čuguna pannā, vispirms pārlaida mīklu pār visu pannu, izcepa un šo pankūku ziedoja vai nu mājas gariņam, vai kādam lopiņam, vai vēl kam citam, jo pirmā pankūka pievilkās ar nepatīkamo garšu.

4. Speciālās pannas, domātas plānajām pankūkām

Tās ir ļoti, ļoti seklas, lielākoties arī ļoti vieglas pannas, paredzētas tieši pankūku cepšanai. Diemžēl ar šāda veida pannām var visbiežāk iekrist. Iemesli var būt vairāki: pirmkārt, panna ražota no slikta materiāla, otrkārt, nav piemērota konkrētajai plītij un pankūkas piedeg vai neizcepas, treškārt, karstuma rādītājs, kas nereti iemontēts pannas rokturī, vai nu rāda aplam, vai vispār nedarbojas, tāpēc uz to nevar paļauties. Šis nu ir tas gadījums, kad patiešām vērts pievērst uzmanību pannas ražotājfirmai un cenai – ja panna ražota Ķīnā un maksā vien nepilnus desmit eiro, maz ticams, ka sanāks garšīgas pankūkas.