foto: Shutterstock
Pazīsti invazīvos augus! Sarkanais plūškoks
Sarkano plūškoku neapdraud kaitēkļi, jo tas izdala smaržu, kas daudziem kukaiņiem un grauzējiem ir nepatīkama un tos atbaida.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 10. jūnijs, 04:44

Pazīsti invazīvos augus! Sarkanais plūškoks

Jauns.lv

Latvijā sarkano plūškoku (Sambucus racemosa) 19. gadsimta beigās ieveda no Rietumeiropas, lai stādītu parku un privātmāju dzīvžogos. Tas ir ziemcietīgs un pieticīgs, tāpēc viegli savairojās un iedzīvojās mūsu klimatā.  

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sarkanais plūškoks ir liels krūms, kas var izaugt garāks par 4 metriem, maijā tas zied skarainiem, gaišiem ziediem, piesaistot bites, bet jūnijā nogatavina nelielas, sarkanas ogas, kuras koši izceļas uz zaļā lapojuma. Ogu kauliņi satur zilskābi, tāpēc ogas nevar ēst, bet jau izsenis tās izmanto kā krāsvielu.   

Krūms vairojas ar saknēm, spraudeņiem un sēklām, ko pārnēsā putni. Tā kā šis plūškoks ir mazprasīgs – var augt gan saulē, gan ēnā, gan bagātīgā, gan pavisam nabadzīgā augsnē, gan lielā mitrumā, gan sausumā –, tas labi ir iedzīvojies savvaļā un sastopams daudzviet upju krastos, priežu mežos, gar dzelzceļu un pat uz māju jumtiem.

foto: Shutterstock

Kaut arī Latvijā sarkanais plūškoks iekļauts invazīvo augu sarakstā, to neuzskata par lielu apdraudējumu vietējam biotopam, tāpēc to neiznīcina un neierobežo. Savvaļā augošos regulāri novēro un meklē risinājumus, kā ierobežot vairošanos, ja tas būs nepieciešams. Jāteic, krūms ir ļoti izturīgs – lai iznīcinātu, nepietiek tikai ar nogriešanu un sakņu izraušanu, var būt pat nepieciešami herbicīdi.

Interesanti!

● Sarkano plūškoku neapdraud kaitēkļi, jo tas izdala smaržu, kas daudziem kukaiņiem un grauzējiem ir nepatīkama un tos atbaida.