foto: Shutterstock
Kā rīkoties, lai apģērbos neiemetas kodes
Pietiek uzvilkt mugurā jaku vai džemperi kaut vienu reizi, lai kodes sāktu par tiem interesēties.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 24. maijs, 16:28

Kā rīkoties, lai apģērbos neiemetas kodes

"100 Labi Padomi"

Lai nepieļautu kožu iemitināšanos, biezāks apģērbs pirms likšanas skapī uz ilgāku laiku noteikti jāizmazgā vai jāiztīra.

  • Atceries, ka kodes barojas arī no ādas plēksnītēm un citām organiskas dabas atliekām, kas sakrājas uz valkāta apģērba. Pietiek uzvilkt mugurā jaku vai džemperi kaut vienu reizi, lai kodes sāktu par tiem interesēties.
     
  • Kodēm nepatīk spēcīgas smaržas, tāpēc var izmantot rūpnieciski ražotos aizsardzības līdzekļus, kas piesūcināti ar ķimikālijām, ja vien pašiem nav iebildumu pret šādām lietām. Diemžēl kodes ātri pierod pie viena veida smaržas vai smakas, tāpēc ieteicams pamīšus ar šiem pretkožu līdzekļiem skapī ielikt mazus maisiņus ar lavandu, krustnagliņām, kaltētām citronu un apelsīnu miziņām. Svarīgi laikus mainīt vecos maisiņus pret jauniem.
     
  • Kodēm nepatīk arī tipogrāfijas krāsas. Ja vajag pasargāt no sakošanas kādu sevišķi kvalitatīvu apģērbu, var pamēģināt to ietīt avīžpapīrā un ielikt polietilēna maisiņā. Vienīgi jāuzmanās, lai krāsa nav ļoti svaiga un nenotraipa pašu apģērbu.
     
  • Kodēm garšo paklāji. Vislabākais profilakses paņēmiens – paklāju regulāri iznes laukā un rūpīgi izklapē. Ja šādas iespējas nav, tad ik pa laikam paklāju apliek otrādi un apsmidzina vai apslaka ar lavandas, salvijas, rozmarīna, timiāna vai kādu citu garšaugu ūdeni.
     
  • Pret kodēm var cīnīties gan ar karstumu, gan aukstumu. Vasarā drēbes var izklāt saulē izvēdināt. Tos apģērba gabalus, kas nav piemēroti mazgāšanai pietiekami karstā ūdenī, ieliek polietilēna maisiņā un vismaz nedēļu patur saldētavā. Ziemā, salā, apģērbu var uz vairākām dienām izkarināt laukā.
     
  • Visiem dabīga materiāla audumiem un dzijai svarīgi nodrošināt elpojošu vidi, tāpēc tos nevajadzētu glabāt plastikāta maisos vai skapjos cieši saspiestus, jo materiāls var kļūt nestiprs un sairt.
     
  • Kodēm nepatiks, ja audumi un dzija stāvēs gaismā! Tumša un silta vieta būtu īsta kožu paradīze...