Interjera dizainere parāda, kā nieka 10 kvadrātmetros iekārtot ērtu dzīvojamo istabu un guļamtelpu 3 cilvēkiem
Noderīgi ikdienā
2020. gada 15. aprīlis, 18:35

Interjera dizainere parāda, kā nieka 10 kvadrātmetros iekārtot ērtu dzīvojamo istabu un guļamtelpu 3 cilvēkiem

Jauns.lv

Šobrīd, kad daudz vairāk laika pavadām mājās, telpas iegūst papildu funkcijas, un nereti vienā istabā gan guļam, gan strādājam, gan atpūšamies. Ja istaba ir neliela, tas ir īpašs izaicinājums. Vai vari iedomāties, kā trim cilvēkiem ērti iekārtoties vien 10 kvadrātmetros? IKEA interjera dizaineri ir kompakta iekārtojuma eksperti, un arī šoreiz dizainere Kristīne parādīs, kā iekārtot daudzfunkcionālu, viegli pārveidojamu telpu ģimenei, neieguldot daudz līdzekļu.

Vairāk vietas pašiem un mantām

„Ja vienā mājoklī mitinās vairāki cilvēki, katrs vēlas redzēt telpu citādu, atbilstošu savām vajadzībām. Tad iekārtojumā ir jāņem talkā radošums, lai katrs tomēr varētu justies kā mājās. Ja sapņu ir daudz, bet telpa tikai viena, noder daudzfunkcionālas mēbeles. Plānojumam jābūt komfortablam un ergonomiskam, un noteikti jāpadomā par dažādām funkcionālajām zonām,“ saka interjera dizainere Kristīne Jansone.

Dzīvojamā istaba pirms pārmaiņām.
Dzīvojamā istaba pēc pārmaiņām.

Interjera dizainere ievērojusi, ka biežāk pieļautā kļūda nelielu telpu plānošanā ir nepietiekami pārdomāta mēbeļu izvēle. Daudz vietas var atbrīvot, izmantojot variējamas plauktu un skapju kombinācijas, izvelkamas guļvietas un sēdmēbeles ar mantu glabātavu. Lai telpa vizuāli šķistu plašāka, galvenais ir atstāt brīvu pēc iespējas lielāku grīdas laukumu, noglabājot mantas sienas skapīšos un plauktos un izmantojot pieejamo vietu līdz pat griestiem. Skapīšus var padarīt vēl praktiskākus ar papildu organizatoriem, ieliktņiem un pakaramajiem.

Vienkāršs knifs vieglai zonēšanai

Ja viena ģimene dzīvo nelielā miteklī, ļoti iespējams, dienas ritms nav visiem vienāds, tāpēc ir ļoti svarīgi rūpīgi izvēlēties apgaismojumu. Īstā gaisma padara telpas omulīgas un nodrošina dažādu zonu funkcionalitāti. „Ja viens vēlas lasīt grāmatu, bet otram tai pašā telpā jāstrādā uz datora vai gribas nosnausties, var izmantot dažādus gaismas avotus. Apgaismojums pie gultas noderēs grāmatas lasīšanai, bet naktslampiņa pie bērnu gultas ir praktiska, ja mazais naktī sabīstas no tumsas,“ iesaka dizainere.

Kā 10 kvadrātmetros iekārtot ērtu dzīvojamo istabu

Šobrīd, kad daudz vairāk laika pavadām mājās, telpas iegūst papildu funkcijas, un nereti vienā istabā gan guļam, gan strādājam, gan ...

gallery icon
27

Lai nodalītu zonas, var lietot plauktus vai aizkarus. Šajā istabā interjera dizainere izveidojusi stūrīti ģimenes pastarītim, pieliekot pie griestiem aizkarus, variējot sienas krāsojumu un izmantojot bērnu mēbeles.

Kā novērst strīdus par nekārtību?

Nekārtība ir viens no biežākajiem domstarpību cēloņiem mājās. Interjera dizainere iesaka atvieglot ikdienu un iegūt vairāk vietas, atrodot katrai lietai īsto vietu. „Ja mazā telpā saliek daudz sīku priekšmetu, tā sāk izskatīties pieblīvēta un vēl šaurāka, turpretī skapju un plauktu kombinācijas līdz griestiem palīdz izmantot vietu praktiski, vizuāli aizņem mazāk vietas un ir ļoti ietilpīgas. Skapji ir piemērotāki par vaļējiem plauktiem, jo izskatās kārtīgāk, turklāt mazāk krājas putekļi. Izvēlies tādus risinājumus, kur lielākā daļa mantu paliek apslēpta, un dažas skaistākās var eksponēt,“ dizainere ierosina.

Mantām jābūt gan labi noglabātām, gan viegli pieejamām. Arī bērnam ir jāvar pašam paņemt un nolikt savas mantas, lai mācītos turēt tās kārtībā un darboties patstāvīgi. Mīļākās rotaļlietas un grāmatas var salikt vaļējos plauktos, kur tās uzreiz ir redzamas, bet zem gultas iestumt kastes, un zemākās skapju atvilktnes atvēlēt mazā drēbēm un galda spēlēm.

Arī vismazākajā istabā var atrast vietu klēpjdatoram un kafijas tasei

Nelielās dzīvojamās istabās, kas kalpo arī par guļamtelpām, nozīme ir katram centimetram. Ja nepietiek vietas, lai izveidotu atsevišķu stūrīti darbam, šim mērķim var lietot arī saliekamu kafijas galdiņu, bet, ja tomēr mazliet vietas atrodas, izvēlies šauras mēbeles, lai pietiktu vietas papīriem un klēpjdatoram, bet virsma netraucētu pārvietošanos telpā. Papīrus, burtnīcas un citus piederumus var salikt kastēs – katram ģimenes loceklim savā. Saliekamu galdu un krēslus var pakarināt pie sienas un noslēpt aiz aizkariem, izņemot tikai tad, kad tie nepieciešami.

Tēmas