foto: Vida Press
Mazmeita sasita omītes jauno telefonu. Vai apdrošinātāji par to maksās?
Ja arī mātei ir civiltiesiskā atbildības apdrošināšana, ne visos gadījumos apdrošināšana sedz izmaksas par viņas bērna sasisto vecmāmiņas mobilo telefonu.
Likums un taisnība
2020. gada 8. aprīlis, 04:18

Mazmeita sasita omītes jauno telefonu. Vai apdrošinātāji par to maksās?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

"Mana 10 gadus vecā meita, viesojoties pie omes, sasita viņas pāris simtu eiro vērto viedtālruni. Nu tas vairs nav lietojams, un jāpērk jauns. Mana apdrošināšanas polise iekļauj arī civiltiesisko atbildību (CTA). Vai šajā gadījumā varu pretendēt uz apdrošināšanas prēmiju, lai segtu zaudējumus, ko vecmāmiņai radījusi mana nepilngadīgā meita?" Ar šādu jautājumu pie žurnāla "Likums un Taisnība" vērsās lasītāja Aina.

Ne visas CTA polises segs mazbērna nodarīto skādi vecmāmiņai, tāpēc jāizvērtē, kāds apdrošināšanas veids un kurā kompānijā ir noslēgts.

"If" nemaksā par skādi tuviem radiem

Ilze Gebharde, "If" Apdrošināšanas Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas produkta vadītāja:

“Diemžēl aprakstītajā situācijā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana nesegs zaudējumus, kuri saistībā ar saplēsto viedtālruni radušies omītei. Saskaņā ar apdrošināšanas noteikumiem zaudējumi netiek atlīdzināti apdrošinātajam vai tā ģimenes locekļiem – bērniem, vecākiem, laulātajai personai vai personai, ar kuru apdrošinātajam ir kopēja saimniecība, kā arī to radiniekiem līdz 3. pakāpei. Tas ir noteikts tādēļ, lai civiltiesiskās apdrošināšanas polises netiktu izmantotas ļaunprātīgi.

Ja omītei būtu bijusi mobilā telefona apdrošināšana, tad šāda situācija būtu tipisks apdrošināšanas gadījums un zaudējumi tiktu atlīdzināti. Mobilā telefona apdrošināšana segtu arī gadījumus, ja telefons nejauši no rokām izkristu pašai omītei, vai, piemēram, viņa uz tā uzlietu kafiju.”

"Balta" maksā, ja ome dzīvo atsevišķi

Ilze Vismane, apdrošināšanas akciju sabiedrības "Balta" CTA un kravu apdrošināšanas pārvaldes vadītāja:

“CTA galvenā būtība ir segt zaudējumus, kurus darbības vai bezdarbības dēļ esat nodarījis trešajām personām. Šajā apdrošināšanas veidā atlīdzību nekad nesaņem apdrošinājuma ņēmējs vai apdrošinātā persona – atlīdzība tiks izmaksāta cietušajai personai.

Apdrošināšanas segumi dažādām apdrošināšanas kompānijām var atšķirties, tāpēc lasītājai ir jāapskata sava polise un tās noteikumi, lai saprastu, vai konkrētajā gadījumā apdrošinātājs atlīdzinās omei zaudējumus.

Pirmkārt, jāpievērš uzmanība tam, kurš saskaņā ar apdrošināšanas noteikumiem ir apdrošinātā persona. Ja tā ir mamma, tad automātiski tiek apdrošināta arī viņas nepilngadīgā bērna CTA, pat ja bērna vārds un uzvārds fiziski nav ierakstīts polisē. Tas pats attiecas arī uz 18–24 gadus vecu bērnu, kurš nav precējies un mācās pilna laika izglītības iestādē.

Otrkārt, jāskatās, kas apdrošinātāja izpratnē ir trešās personas, kurām tiks atlīdzināti zaudējumi. Balta par trešo personu uzskata jebkuru personu, izņemot 1) tās, ar kurām apdrošinātajam ir kopīga nedalāma saimniecība vai kopīgas īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu; 2) apdrošinājuma ņēmēju un apdrošināto; 3) personu, no kuras apdrošinātais īrē nekustamo īpašumu vai šā īpašuma īpašnieku.

Tātad, ja ome dzīvo atsevišķi pati savā īpašumā, nevis kopā ar apdrošinājuma ņēmēju vai apdrošināto un mazmeita ir aizbraukusi pie viņas ciemos un netīšām saplēsusi viņas telefonu, piemēram, to nometot zemē, tad Baltas izpratnē šis būtu uzskatāms par apdrošināšanas gadījumu.

Treškārt, vēl viens būtisks faktors, kam pievērst uzmanību, ir polises darbības teritoriālais segums. Fiziskām personām parasti iespējami divi teritoriālie segumi – noteikta īpašuma adrese vai visa Latvijas teritorija. Konkrētajā gadījumā, ja mazdēls ir aizbraucis ciemos, ir svarīgi, lai CTA polise darbotos visā Latvijā.

Visbeidzot, protams, ir jāņem vērā arī polisē norādītais pašrisks. Tātad principā šāda veida zaudējumus ir iespējams apdrošināt ar CTA, taču viss atkarīgs no seguma, kuru klients izvēlas iegādāties, jo ne visos segumos šāda veida zaudējumi var būt iekļauti.”

Vienkāršāk apdrošināt telefonu

Tajā pašā laikā jāuzsver, ka var apdrošināt arī pašu mobilo telefonu. Šādu apdrošināšanu jaunai mobilai iekārtai pārsvarā var noslēgt 14 dienu laikā pēc tās pirkuma vai piegādes brīža, pierādot, ka šajā laikā iekārtai nav radušies bojājumi. Piemēram, Latvijas Mobilais telefons šādu apdrošināšanu iekārtai, kuras cena ir 200 eiro, piedāvā par 3,90 eiro mēnesī.