foto: Pexels.com
Kura tēja ir veselīgākā?
Garšīgi
2020. gada 2. marts, 18:17

Kura tēja ir veselīgākā?

Jauns.lv

Tēja satur mazāk kofeīna nekā kafija, un ir jāizdzer astoņas tasītes tējas, lai sasniegtu to kofeīna daudzumu, kas ir vienā kafijas krūzē. Taču tas nav vienīgais ieguvums, ko sniedz dzēriens no tējas koka (Camellia sinensis) lapiņām, vēsta portāls health.com. Interesants fakts - zaļā, melnā un baltā tēja tiek iegūta no viena un tā paša auga, atšķirīga ir tālākā pagatavošana. Melnā tēja izgatavota no lapiņām, kas ir pilnībā oksidējušās, zaļā tēja nav oksidēta vispār, līdzīgi kā baltā tēja, taču tā iegūta tikai no jaunajām lapiņām vai pumpuriem.

Melnā tēja

Šī tēja ir labs palīgs sirdij. Kaut arī melnajā tējā nav tik daudz flavonoīdu antioksidantu kā tās zaļajā tējā, tā ir laba jūsu sirdij un var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni. Šis dzēriens var palīdzēt paaugstināt cilvēka enerģijas līmeni. Ja pēcpusdienā jūti nelielu sagurumu, tad neķeries pie kafijas dzeršana, pamēģini melno tēju. Kofeīna līmenis tai ir augstāks nekā zaļajai tējai, bet astoņas reizes mazāk nekā kafijai.

Zaļā tēja

Zaļā tēja ir bagāta ar antioksidantiem, tāpēc tai var piedēvēt “detoksa” īpašības. Tas var arī palīdzēt cīnīties pret noteiktām slimībām: "Vielas, kas atrodamas zaļajā tējā, ne tikai samazina sirds un asinsvadu slimību risku, pazemina holesterīna līmeni, bet arī var samazināt jūsu krūts vēža risku," saka Sonja Oiola, Medicīnas speciāliste no Čikāgas Universitātes.

Baltā tēja

Baltā tēja ir vismazāk apstrādāta, tāpēc salīdzinājumā ar citām tējām tai ir lielāks polifenolu daudzums, par kurām ir zināms, ka tām piemīt antibakteriālas, pretsēnīšu un pretvīrusu īpašības. Šī viela kombinācijā ar kofeīnu, tie veicina tauku oksidāciju, kas ir lielisks palīgs, lai zaudētu svaru. Pētījumi atklājuši, ka tējas dzērājiem ir mazāks ķermeņa tauku slānis zemāks ķermeņa masas indekss.

foto: Pixabay.com

Tējas sēne

Tējas sēne nav ierastākais veids, kā cilvēki dzer tējas koka lapiņas, taču, šis dzēriens tiek “barots” ar tām. “Šis fermentētais dzēriens ir lielisks probiotiku avots, kas var palīdzēt sabalansēt zarnu mikrofloru un uzlabot gremošanas sistēmas veselību,” saka daktere Oiola. Tikai jāatceras, ka dažās tējas sēnes burkās  var būt alkohols (tiesa gan, parasti tas ir mazāks par 0,5 procentiem).

Tējas svara zaudēšanai

Veikalos bieži redzamas tā sauktās “Detoksa tējas”, kas apvienotas ar kādu diurētisku līdzekli, sola palīdzēt zaudēt liekos kilogramus. Parasti šīs tējas veicina caureju vai ir urīndzenošas, līdz ar to svars tiek zaudēts. Tikai iedziļinoties ķermeņa uzbūvē, saprotams, ka tauki taču netiek zaudēti. Citkārt šīm tējām rodas tāda blakne kā vēdera krampji vai sāpes. Lai arī  tējas koka lapas satur vielas, kas palīdz zaudēt svaru, taču tas iespējams pie sabalansētas diētas un piemērotām fiziskām aktivitātēm.

Tēmas