Kā garšīgi pagatavot rutkus – sautētus, salātos, zupā
Melnos rutkus pirms lietošanas nomizo, savukārt citus, it sevišķi, ja tie ir jauni un nelieli, var rūpīgi nomazgāt un ēst ar visu mizu.
Garšīgi

Kā garšīgi pagatavot rutkus - sautētus, salātos, zupā

Jauns.lv

Izskaitļots, ka Viduseiropas zemēs viens iedzīvotājs gadā vidēji apēd 300 gramus rutku, turpretī Dienvidkorejā 30 kilogramus un Japānā – 15 kilogramus. Kā ar šiem dārzeņiem vislabāk apieties un kādās receptēs izmantot ikdienā?

Domā, ka rutki vēsturiski atceļojuši pie mums no Āzijas un tikuši uzskatīti par kaut ko līdzīgu nezālēm, turklāt ar visai nelāgu slavu, jo gadu simtiem ilgi tie Eiropā skaitījušies ķildu un strīdu simbols – atšķirībā no Japānas, kur rutki simbolizēja un daudzviet vēl joprojām simbolizē labklājību. Arī senie ēģiptieši pratuši novērtēt šo augu labās īpašības, un to liecina gan sienu zīmējumi, gan vēlāka laika liecības par to, ko ēduši smaga darba strādnieki spēka vairošanai: rutkus, sīpolus un ķiplokus. Domājams, ka ēģiptieši izmantojuši rutkus arī eļļas iegūšanai.

Kā labāk apieties ar rutkiem?

* Ja rutki šķiet par asu, tos sagriež šķēlēs, apkaisa ar sāli un ļauj kādu brīdi pastāvēt. Rutki kļūs maigāki, taču, iespējams, arī sīkstāki un sausāki.

* Melnos rutkus pirms lietošanas nomizo, savukārt citus, it sevišķi, ja tie ir jauni un nelieli, var rūpīgi nomazgāt un ēst ar visu mizu.

* Rutkus, ietītus mitrā dvielī, var kādu nedēļu uzglabāt ledusskapī, bet ilgākai uzglabāšanai būtu vēlams vēss pagrabs.

* Rutku sulu visvienkāršāk izspiest ar elektrisko sulu spiedi.

Kā garšīgāk apēst rutkus?

* Klasiskie rutku salāti – smalki sarīvēti un samaisīti ar krējumu un garšvielām. Savukārt rutku salāti ar krējumu un dillēm ir garšīga piedeva krāsnī ceptiem burkāniem. Rutki labi iederas arī dārzeņu salātos, kam pievieno ābolus un bumbierus.

* Smalki sarīvētus rutkus samaisa ar krējumu, sinepēm, sakapātiem sīpoliem un maurlociņiem, pēc tam iemaisa kartupeļu biezenī.

* Rutku karpačo – ļoti plānās šķēlītēs sagrieztus rutkus kārto uz šķīvja, pārkaisa ar maurlociņiem, apslaka ar olīveļļas un citronu sulas mērci un uzrīvē cieto sieru.

* Rutki labi sader ar ķirbju eļļas un dadžu eļļas mērcēm, arī ar ķirbju sēklām.

* Kā piedeva ceptai gaļai un zivīm labi garšo saldeni asie rutki – apvārīti koncentrētā cukurūdenī ar smalki sakapātiem svaigiem čili.

* Garšīga ir rutku un kartupeļu biezzupa ar baltvīna un ķiploku piedevu.

* Rutkus mēdz arī skābēt un marinēt, it sevišķi Āzijas tautu virtuvē.

Divas garšīgas un vienkāršas rutku receptes ikdienai

Rutku un apelsīnu salāti ar riekstiem

Šī ir viena no rutku un eksotisku augļu salātu pamatreceptēm, jo apelsīnus var aizstāt ar mandarīniem, greipfrūtiem, ananasiem. Savukārt valriekstu vietā tikpat labi var izmantot lazdu riekstus un arī mērcētas rozīnes.

4 porcijas

20 minūtes + 2 stundas pagatavošanai

2 skaidiņās sarīvēti rutki

2 mazos gabaliņos sadalīti apelsīni bez baltās miziņas

2 ēdk. eļļas

sula no ½ citrona

2 ēdk. sakapātu valriekstu

sāls, malti baltie pipari

1. Rutkus samaisi ar citronu sulu, eļļu, sāli un pipariem. Uzmanīgi iecilā apelsīnus.

2.

Ieliec salātus uz pāris stundām ledusskapī. Tad pārkaisi ar riekstiem un pasniedz galdā.

Pikanti sautētie rutki

Universāls ēdiens, jo labi garšo gan silts, gan auksts, gan pats par sevi kā uzkoda, gan piedevās pie zivju un gaļas ēdieniem. Ja gribas vēl pikantāku garšu, var pievienot nedaudz maltu čili piparu. Ja tomēr negadās pa rokai gatava karija pasta, tās vietā var izmantot karija pulveri kopā ar romiešu ķimenēm.

4 porcijas

40 minūtes pagatavošanai

800 g rutku

3 ēdk. dzidrināta sviesta

2 tējk. karija pastas (nopērkama lielveikalos)

2–3 saspaidītas ķiploka daiviņas

2 tējk. smalki sakapāta ingvera

2 ēdk. sojas mērces

1 ēdk. baltvīna etiķa

2 tējk. cukura

2 tējk. citronu sulas

sakapāti svaigi koriandra vai pētersīļu zaļumi

1. Nomizotus un četrās daļās sagrieztus rutkus sagriez vai saēvelē ļoti plānās šķēlītēs.

2

. Pannā sakarsē sviestu, iemaisi karija pastu un pievieno rutkus.

3. Pēc pārus minūtēm pievieno ķiplokus, ingveru un cukuru. Iemaisi sojas mērci un etiķi un sautē aptuveni 10 minūtes.

4.

Pievieno citronu sulu un zaļumus.

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: shutterstock