foto: Pexels.com
4 lietas, ko vari salabot dārzā
Noderīgi ikdienā
2020. gada 10. janvāris, 17:20

4 lietas, ko vari salabot dārzā

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Žurnāls "100 Labi Padomi" piedāvā ieteikumus dārzu īpašniekiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Ja gaidāms spēcīgs sals, pārbaudi, vai dārza ūdensvads ir pietiekami labi aizsargāts pret sasalšanu. Vienu otru bojājumu var novērst jau iepriekš, ja vien ziemā regulāri pārbauda, cik pamatīgi visas caurules ir nodrošinātas pret salu un vai kaut kas nav jāsalabo. Misiņa ūdenskrāni ir īpaši jutīgi pret salu. Tāpēc tos, sākoties aukstam laikam, vēlams noskrūvēt un pavasarī atkal pieskrūvēt. Ja dārza ūdensvadu nav iespējams pilnīgi iztukšot, tas laikus jāpārklāj ar biezu lapu, salmu vai kūdras kārtu.

2. Laikus salabo dārza piederumus. Dažs labs darbarīks būs nepieciešams jau agrā pavasarī, tādēļ vēlams, lai līdz tam brīdim viss jau būtu kārtībā. Ja vajadzīgs, jānomaina bojātie lāpstu un grābekļu kāti, jo tieši tie bieži vien izraisa dažādas traumas. Bojātie šļūteņu posmi jāizgriež, un šļūtene jāsalabo ar speciāli šim nolūkam paredzētu stiprinājumu.

3. Ziemā pārbaudi tos darbarīkus, kas ātri sāk rūsēt. Ja lāpstas, dakšas, kapļi un grābekļi rudenī tikuši kārtīgi notīrīti un varbūt pat ieeļļoti, ziemā tiem nekas slikts nevar notikt, tomēr reizi pa reizei der apskatīties, vai mitrā gaisa vai arī citu iemeslu (piemēram, tekoša jumta) ietekmē nav sākuši rūsēt. Laikus to nepamanot, pavasarī darbarīki jau var būt pat nelietojami.

4. Pārliecinies, ka dārzā izmantotās kāpnes ir nevainojamā kārtībā, tādējādi izvairoties no iespējamas nelaimes. Griežot zarus, zeme ap augļu kokiem bieži vien tiek nomīdīta cieta, un vienā jaukā brīdī kāpnes var paslīdēt un apgāzties. Lai tas nenotiktu, kāpņu apakšējos galos jau laikus jāiestiprina dzelzs smailītes.