foto: Shutterstock
Zaļie vitamīni! Iestādi maurlociņus uz palodzes
Garšīgi
2020. gada 3. janvāris, 07:10

Zaļie vitamīni! Iestādi maurlociņus uz palodzes

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Kamēr zeme vēl nav īsti sasalusi, ir vērts parūpēties, lai arī ziemā allaž pie rokas būtu svaigi maurlociņi – gan bagātīgākai garšai ēdienos, gan veselībai.

Tas nekas, ka dobē maurlociņu virszemes daļa jau sen kļuvusi nelietojama, varbūt pat neredzama, galvenais ir atcerēties precīzu vietu, kur lociņi aug. Ja tos izraks un ienesīs siltumā, tiem radīsies mānīgs iespaids, ka klāt pavasaris un jāsāk dzīt jauni asni.

Ievēro: svarīgi, lai pirms lociņu izrakšanas vismaz dažas dienas ir bijis auksts laiks, ja nav, tad sagatavotos cerus pirms stādīšanas uz pāris dienām ieliec ledusskapī.

Kā rīkoties? Ar dakšām izcel no zemes maurlociņu ceru, mazāku atstāj tādu pašu, lielāku vari sadalīt. Ar šķērēm nogriez nodzeltējušos, nokaltušos lociņus, ja tādi vēl palikuši. Ienes vēsā telpā (piemērots būs arī pagrabs, tāds kā vairumā daudzdzīvokļu namu) un atstāj uz vienu vai divām dienām.

Pa to laiku sagatavo paprāvu puķupodu vai palodzei piemērotu balkona kasti: piepildi ar dārza augsni vai gatavo, garšaugiem domāto augsni un viegli salaisti.

Tad iestādi lociņus, aplej ar siltu ūdeni un noliec uz palodzes, vislabāk – gaišas un siltas palodzes. Turpmākajās dienās arī raugies, lai augsne būtu vienmērīgi mitra.

Pēc 10–14 dienām jau varēs nogriezt svaigus zaļos lociņus.