foto: Inta Mengiša
FOTOREPORTĀŽA: Centrāltirgū šogad baravikas tirgo pat par 25 eiro kilogramā
Viens no tirgotājiem ar savu meža guvumu.
Garšīgi
2019. gada 1. oktobris, 10:11

FOTOREPORTĀŽA: Centrāltirgū šogad baravikas tirgo pat par 25 eiro kilogramā

Inta Mengiša

Jauns.lv

„Te jūs vēl nedēļu sēdēsiet ar savām bekām!” izsaucas kāds sašutis vīrietis smalkā uzvalkā, uzzinot šā rudens baraviku ražas cenu Rīgas Centrāltirgū. Jauns.lv apmeklēja tirgu, lai vēstītu lasītājiem, cik šobrīd - oktobra sākumā - maksā sēnes.

Beciņas, baravikas un citas sēnes - fotoreportāža no Centrāltirgus

gallery icon

Kamēr daudzi sēņotāji sociālajos tīklos joprojām vaimanā, ka, neraugoties uz biežajām lietavām un salīdzinoši silto gaisa temperatūru, sēņu mežos neesot, citi nenokar degunu un no meža nāk ārā ar bagātīgu beku ražu.

Rīgas Centrāltirgū bekotāji čum un mudž – kādam piekrauts pilns galds, uz kura atsevišķi pa lielumiem un cenu kategorijām sakārtotas brangas baravikas, cits tās jau sagriezis, lai pircējs var būt drošs, ka pērk no tārpiem brīvu mantu. Par to, ka Dundagas mežos baraviku šoruden tik daudz kā bruģis, vietējie ļaudis lepojas pat radio, bet kā tad citviet? Portāla Jauns.lv aptaujātie pārdevēji minstinās atklāt, kurā Latvijas pusē skaistās bekas izdevies salasīt, taču beigās padodas iztincināšanai un sper vaļā, ka Kurzemē, protams, arī Dundagā, Siguldas pusē, tepat Pierīgas mežos. Kāda tirgus sieva pārliecināti nosaka: "Vajag tikai iet un meklēt. Visos mežos nu jau var atrast!"

Taču tiem, kam nav laika sēņošanai, bet par baraviku mērci iedomājoties, siekalas saskrien mutē, nākas vai nu šķirties no prāvas naudas summas, vai iet mājās bešā. Ja ļaudis šausminājās jau iepriekšējos gados, kad baraviku cena tirgū uzkāpa līdz pat 16 eiro par kilogramu, tad nu labāko beciņu izlases kilograma cena ir 25 eiro.

Tirgus galdi nudien ir krāšņi kā izstādē, un andelmaņi katrs pauž savu individualitāti un bagātīgo izdomu kā izkārtojuma, tā cenu politikas ziņā. Ne visi norādījuši cenu par kilogramu. Vienā vietā par prāvu, nesagrieztu baraviku māmiņu prasa 5 eiro gabalā, citā vietā bekas sadalītas puskilograma ietilpības trauciņos un novērtētas par 10 – 15 eiro porcijā, bet vēl uz kāda tirdzniecības galda tīras nopucētas beku meitiņas saliktas glītās rindiņās pa piecām, un klāt norādīts: "5 eiro par rindiņu".

Kā novēroja Jauns.lv, pircēju reakcija ir dažāda: ir ļaudis, kas apstaigā visu tirgus placi, uzzina cenas un tad dodas pie tā, kur acīm un maciņam tīkamākais piedāvājums. Vairums staigā gar baraviku galdiem un tikai tīksminās par vienkopus redzamajiem bagātīgajiem baraviku krāvumiem. "Užas!" "Šausmas!" šur tur atskan kāds izsauciens, kad pie tirgotājiem, kas cenas zīmes pie bekām nav pielikuši, izdzird cenu ciparus, piemēram: "Lielās 10, vidējās – 15 un mazās – 25 eiro!" "Te jūs vēl nedēļu sēdēsiet ar savām bekām!”" krievu valodā izsaucas kāds sašutis vīrietis smalkā uzvalkā, padzirdot kārtējo tirgotāju, kas savu beku ražu novērtē ar apaļiem 25 eiro par kilogramu.