foto: Juris Rozenbergs
Nauris Brikmanis: „Beidzot mums ir ideāla ģimenes māja!”
Nauris un Aija priecājas, ka viņiem liktenis piespēlējis eko māju. „Gan ārējā, gan iekšējā apdarē ir daudz izmantots koks, tā ir elpojoša māja, kurā dzīvot ir veselīgāk. Dabiskās lietas mums ir svarīgas. Cilvēki, kas šo ēku ir cēluši, par visu bija rūpīgi domājuši,” stāsta Brikmaņu ģimene.
Tīras grīdas katru dienu
2019. gada 7. septembris, 14:12

Nauris Brikmanis: „Beidzot mums ir ideāla ģimenes māja!”

Jauns.lv

Pasākumu vadītājs un mūziķis Nauris Brikmanis, kurš visu līdzšinējo mūžu ir bijis rīdzinieks, ar sievu Aiju Selgu-Brikmani un meitu Elizabeti izbauda pirmo kopīgo vasaru savā jaunajā mājā Jelgavas pievārtē.

Ideālās mājvietas meklējumos Nauris un Aija savas kopābūšanas desmit gados ir daudzkārt pārcēlušies. Pērn septembrī pāris uz savu sesto kāzu jubileju iekārtojās jau 12. dzīvesvietā Pārdaugavā, bet šā gada februārī krasi mainīja dzīvi: Brikmaņi tika pie savas sapņu mājas ārpus Rīgas.

foto: Juris Rozenbergs

Novērtē mieru, klusumu un svaigo gaisu

„Kādreiz, kad sieva teica, ka gribētu, lai dzīvojam ārpus Rīgas, es teicu kategorisku “nē!”. Visu mūžu esmu bijis pilnīgs pilsētnieks, gandrīz visu laiku esmu dzīvojis Rīgas centrā. Aija jau bija samierinājusies, ka manu biežo nakts pasākumu dēļ, kad braucu vadīt kāzas vai muzicēt, mēs šajā dzīves posmā vienkārši nevaram dzīvot kur citur kā tikai Rīgā. Bet viss mainījās. Kaut kā sākām kopā sapņot un domāt par māju, un dažu mēnešu laikā, pateicoties domu spēkam un veiksmīgai apstākļu sakritībai, mēs esam te – 35 kilometru attālumā no galvaspilsētas,”  stāsta Brikmanis.

Mūziķis un aktieris teic, ka šo vietu ātri iemīlējis, apkaime iepatikusies uzreiz, un īsā laikaposmā ģimene mājās jau iejutusies. „Mums šeit kaimiņos dzīvo arī ļoti labi draugi, un tas ir svarīgi. Gan paši, gan mūsu meita – visi te esam laimīgi! Te ir tāds miers un klusums! Vai es Rīgas centrā varētu atvērt durvis, izlaist bērnu ar basām kājām ārā, iedot riteni, uzvilkt ķiveri un palaist ar draugiem sētā? Tas ir burvīgi! Visu dienu bērns dzīvo laukā, svaigā gaisā.

foto: Juris Rozenbergs

Un man beidzot ir sava oāze, kur atbraucu un varu sevi absolūti restartēt saviem trīsdienniekiem, četrdienniekiem. Tikko “norāvu” 14 dienas ar vienu brīvu dienu starpā. Nofilmējos filmā, nospēlēju četrās kāzās, vēl vienas kāzas novadīju, ierunāju Disneja filmu un vēl visu ko sadarīju. Viss šis maratons...” smaida Nauris.

Bažas par izbraukāšanu uz darbiem neapstiprinājās: absolūti katrs brauciens ir tā vērts, lai atgrieztos mājās. “Te patiesi jūtos kā savā vietā. Nekad nebiju domājis, ka man tik ļoti gribēsies būt ārpus Rīgas. Tagad ļoti spilgti izjūtu to, ka tad, kad aizbraucu Rīgu, pilsēta mani nogurdina. Arī te mums ir lielveikals trīs četru minūšu attālumā. Savukārt Rīgā, sastrēgumos sēžot, vien nogursti. Vēl arī smacīgs gaiss, steiga... Bet te ir pilnīgs miers. Bērnudārzs ir 300 metru attālumā no mūsu mājas – divu minūšu laikā ar kājām var aizstaigāt. Reizēm ar riteni rītos braucam uz bērnudārzu,” priecājas Brikmanis.

foto: Juris Rozenbergs
„Man patīk, ka, braucot mājās, kad esam uz vairākām dienām ciemojušies, ir iespēja mobilajā aplikācijā uzspiest pogu „clean”, tādā veidā iedarbinot iRobot. Atgriežoties māja jau ir perfekti tīra,” saka Nauris.

Mājoklis perfekti atbilst Vāstu Šastra kritērijiem

Naura sieva Aija atzīst: šis ģimenei ir pirmais mājoklis, kas ir veiksmi nesošs, ņemot vērā senās vēdiskās zinātnes Vāstu Šastra principus. „2017. gada nogalē izgāju Vāstu kursus, kuros uzzināju, kas ir būtiskie parametri, lai mājoklis nestu veiksmi. Dzīvoklis, kurā tolaik dzīvojām, šiem kritērijiem neatbilda – gan ieeja, gan balkons, gan lielie logi, gan virtuves zona atradās nelabvēlīgās debespusēs. Ieeja bija no dienvidrietumiem – tā ir visnelabvēlīgākā puse, kur vispār var būt ieeja. Logi bija uz ziemeļrietumiem, kas ir stresa un nenormālas aktivitātes virziens, kas lielās devās var būt arī traucējošs. Tā arī bija. Mūsu ģimenē, attiecībās radās sarežģījumi,” atminas Naura sieva Aija, atzīstot, ka, katru nākamo dzīvesvietu izvēloties, mērķtiecīgi sekojusi līdzi, lai tie pēc iespējas atbilstu Vāstu veiksmes virzieniem. „Logiem, balkoniem un ieejai jābūt vērstiem uz ziemeļiem, ziemeļaustrumiem vai austrumiem. Tur nevajag būt kāpnēm, skapim, krāsnij, virtuvei – nekam smagam, lielam vai ugunij. Šajās vietās visam jābūt vieglam un gaisīgam,” dažas nianses ieskicē Aija.

„Tā ir manas sievas pasaule. Ne velti esmu tik daudz reižu pārvācies – tas nozīmē, ka es viņu un viņas pasauli absolūti respektēju,” piebilst Nauris.

Visas mēbeles saskrūvējis pats

Iepriekšējās mēbeles Brikmaņi uz jauno mājokli līdzi neveda. „Gribējām šeit visu jaunu, un mājokli pakāpeniski pilnībā iekārtojām paši. Izņemot virtuves iekārtu un lampas, visu šajā mājā pats esmu saskrūvējis – visas gultas, dīvānus, skapjus. Esmu diezgan veikls licējs un ātri skrūvēju, jo kādreiz, sen atpakaļ esmu šajā jomā strādājis – skrūvēju kopā mēbeles. Tur laikam tikai mēnesi nostrādāju, bet šajā īsajā laikaposmā prasmīgi apguvu skrūvēšanas prasmes. Ja kādreiz man patika to darīt, tad nu, pēc tā, cik daudz ir dažu dienu laikā nācies saskrūvēt te, savā mājā, man šī nodarbe, maigi sakot, vairs it nemaz sajūsmu neizraisa,” nosmejas Nauris.

foto: Juris Rozenbergs
„Kādu vakaru, kamēr gatavoju vakariņas, ievēroju, ka mūsu meita Elizabete ar robotiņu tā sirsnīgi runājas un spēlējas, un tai brīdī nodomāju – tas robots taču ir kļuvis kā mājas mīlulis, ar ko bērns var rotaļāties. Meita labprāt arī uzliek uz robota mīksto rotaļlietu un ļauj tai vizināties pa māju,” teic Naura sieva Aija.

Mūziķis atminas, ka pirmo nakti pēc ievākšanās pārlaiduši uz piepūšamā matrača, jo nopirktā gulta nav laikus piegādāta. „Vienīgā istaba, kas bija iekārtota uzreiz, bija mūsu meitai Elizabetei, bet mums pašiem faktiski nebija vēl nekā – viss tukšs, aizkaru nav. Pat spuldzītes pie griestiem nebija. Dzīvojām tādā pustumsā, ar stāvlampiņu. Protams, tam jau arī ir savs šarms, bet es tonakt tā arī neaizmigu,” saka mūziķis.

Pateicoties robotam, pie pēdām nelīp smilšu graudi

140 kvadrātmetru plašais divstāvu mājoklis jau iekārtots. Palikuši vien nelieli darbiņi, kas saistīti ar akcentu salikšanu un piestrādāšanu pie omulīguma. Nupat pielikti aizkari, nesen pagalmā Brikmaņi meitai Elizabetei iekārtojuši arī smilškasti, bet par iekštelpās sanēsātajām smiltīm Nauris un Aija it nemaz nesatraucas, jo par grīdas seguma ikdienas tīrību parūpējas robotozētais putekļsūcējs iRobot Roomba i7+. „Aija jau gadu man rosināja, lai iegādājamies iRobot. Draugiem un kaimiņiem te visapkārt gandrīz visiem mājoklī grīdas tīra robotizētais putekļsūcējs – biju dzirdējis tikai labas atsauksmes. Es biju vainīgs, jo ar šīs ierīces iegādi nobremzēju. Taču nu iRobot ir arī mūsu mājās, un par to esam priecīgi un apmierināti. Esam pārliecinājušies, ka mūsdienu tehnoloģiju sniegto iespēju izmantošana kardināli uzlabo dzīves kvalitāti. Mūsu ģimenei tas vienmēr ir bijis svarīgi – dzīvot ērti, patīkami, netērēt savu dzīves laiku nodarbēm, ko varam nedarīt. Man patīk, ka, braucot mājās, kad esam uz vairākām dienām ciemojušies, ir iespēja mobilajā aplikācijā uzspiest pogu “clean”, un atgriežoties, mums māja jau ir perfekti tīra,” atzīst Nauris.

foto: Juris Rozenbergs
Brikmaņu ģimenes viesistabā iRobot “mājas” ir stūrītī, kur ielikta melna stāvlampa un Naura svaru stienis. „Nu mūsu biedrs lieliski iekļaujas interjerā,” smaidot saka Nauris.

„Jo īpaši, mājā dzīvojot, ļoti izjūtam, ka vasarā smiltis iekštelpās tiek ienēsātas reāli daudz. Staigājot basām kājām, visu laiku bija jūtams, ka grīdas segums ir smilšains. Bet, kopš mums ir iRobot, ko katru dienu palaižam satīrīt grīdu, tās nepatīkamās sajūtas, kad smilšu graudiņi līp pie pēdām, vairs pilnībā nav! Un tas ir vienreizēji. Negribu teikt, ka iepriekš mana sieva kaut ko nepareizi darīja, bet, lai nodrošinātu tādu tīrību, viņai, man šķiet, cauru dienu būtu jānodarbojas tikai ar grīdas tīrīšanu,” pasmaida mūziķis.

Lieliski tiek galā arī drupačām uz paklāja

„Brīnišķīgi ir tas, ka iRobot Roomba i7+, kāds tagad ir mūsu mājās, pats iztīra savu gružu tvertni: viņš brauc, brauc, iebrauc savā stacijā, un tad ar tādu izteiksmīgu rūcienu aparāts izsūc laukā visu, kas savākts. Un tad atkal turpina darbu. Perfekti! Tu pats neko nedari! Neko! Viņš pats!” saka Nauris Brikmanis.

Tā kā mājai ir divi stāvi un kāpnes, Nauris sākumā bažījies, kā robots tiks galā ar tām – vai nekritīs zemē. „Domāju, ka otrajā stāvā būs jāliek kāda līste priekšā vai jānovieto pie kāpnēm kāds sensors – lai robots nenokristu lejā. Kad pirmoreiz, tīrot otro stāvu, robotu atstājām vienu, man bija liels pārsteigums, ka šis izgudrojums ir ne tikai visas telpas iztīrījis, bet arī nav nokritis lejā – viņš sajūt kāpnes un nebrauc to robežai pāri.

Arī, sajūtot šķēršļus, tas nekam spēcīgi netriecas virsū. Viesistabā man stāv perkusijas, ukuleles un ģitāras, un tās netiek tīrīšanas laikā nogāztas zemē.

foto: Juris Rozenbergs
“Vienmēr ir gribējies, lai mums ir dārznieks un cilvēks, kas palīdz uzkopt māju,” atzīstas Aija, kurai mājas uzkopšanu reizi vai divreiz mēnesī veic mājkalpotāja, bet ikdienā par grīdas tīrību gādā iRobot Roomba i7+.

Novērtējam to, kā robots iztīra visas mēbeļu apakšas – gan zem dīvāna tas spēj pakļūt, gan zem galdiem, krēsliem, gultām,” saka Nauris, atzīdams: „Ir patīkami apzināties, ka viss ir iztīrīts. Man ir gandarījums, ka sievai tagad ir gan laiks, gan enerģija, ko veltīt citām nodarbēm, nevis tīrīšanas darbiem.”

„Nekad neesam bijuši lielo putekļsūcēju cienītāji – līdz šim vienmēr lietojām rokas putekļsūcējus. Taču ar tiem bija sarežģīti iztīrīt no paklāja tādus mazos krikumiņus, kas parsvarā rodas tāpēc, ka viesistabā bieži ēdam – it īpaši mūsu meitiņa. Tāpēc īpašs prieks, ka ne vien ar flīžu un koka parketu, bet arī ar paklāju satīrīšanu, kas varētu būt sarežģītāks darbiņš, robots burvīgi tiek galā,” novērtē Nauris Brikmanis.

Prieks, ka ir tik godīgs biedrs

„Sieva ir dikti priecīga, jo grīdas tīrīšanas atbildība viņai ir noņemta. Tagad pat es mēdzu pieteikties pamazgāt, ja ir kas nolijis un lipīgs. Bet tā nemaz nejūtu vajadzību pēc mazgāšanas, jo pēc iRobot tīrīšanas grīda vienkārši ir tīra,” secina mūziķis, un sieva Aija piekrīt, viņa sacīto papildinot ar kādu amizantu pieredzes gadījumu: „Iepriekšējās tīrīšanas reizēs robots bija apguvis, ka arī labierīcību telpā ir uzkopjamā teritorija. Taču vakar bijām aizmirsuši atvērt šīs telpas durvis. Un te pēkšņi iRobot aplikācijā man pienāk ziņa, ka robots tīrīšanu ir pabeidzis. Ar piebildi, ka darbs nav paveikts pienācīgi, jo ir bijušas kļūdas... Tad secināju, ka tā taču bija mūsu kļūda – šīs neatvērtās labierīcību durvis. Bet tā patīkamā sajūta bija – cik mums ir godīgs biedrs! Viņš atzīstas, ka gribējis savu darbu izdarīt vislabāk, bet nav varējis. Tas šķita nudien jauki.”

Par iRobot Roomba i7+

foto: Juris Rozenbergs

iRobot Roomba i7+ robots putekļusūcējs ar Clean Base automātiskās attīrīšanas staciju grīdas uzkopšanas darbus padara ērtākus kā vēl nekad – robota netīrumu tvertne iztīrās automātiski un netīrumi tiek savākti noslēgtā, vienreiz lietojamā, izmetamā netīrumu maisā. Maisā ietilpst netīrumu daudzums, kas atbilst 30 robota netīrumu tvertnēm, līdz ar to par darbiem, kas saistīti ar putekļu sūkšanu, varat aizmirst pat uz vairākām nedēļām. Paaugstinātas veiktspējas 3-pakāpju tīrīšanas sistēma izmanto dažādiem grīdas segumiem piemērotu netīrumu savācējrullīšu sistēmu, kombinācijā ar 10 reizes jaudīgāku iesūkšanas sistēmu, lai nodrošinātu augstvērtīgu grīdas tīrīšanu uz visdažādākajiem grīdas segumiem visā Jūsu mājoklī.

Roomba i7+ apgūst, iemācās, izveido karti un piemērojas Jūsu mājoklim izmantojot jauno Imprint Viedās kartēšanas tehnoloģiju, ļaujot Jums kontrolēt, kuras telpas tiek tīrītas un kad. iRobot Home viedierīču aplikācija ļauj attālināti kontrolēt kā, kad un kuras Jūsu mājokļa telpas robots tīra, lai robotizētā grīdu uzkopšana būtu maksimāli piemērota Jūsu vajadzībām un dzīves ritmam.

Tīras grīdas katru dienu!

Gribi izvēlēties savam mājoklim vispiemērotāko modeli? Piesaki testu un izmēģini! Vairāk informācijas www.iRobot.lv.

Tālr. 20244222

Reklāmas projekts sadarbībā ar