Ko dārzā dara kamenes?
2019. gada 4. jūlijs, 10:12

Ko dārzā dara kamenes?

100 Labi padomi

Jauns.lv

Stādot dārzu, padomā par kameņu labsajūtu. Atmaksāsies ar uzviju! Par to, lai dārzā nobriestu bagātīga ābolu, zirņu, pupiņu un vēl citu augļu un dārzeņu raža, lielā mērā rūpējas kamenes, kuras apputeksnē šo augu ziedus. Diemžēl modernā lauksaimniecība izmanto pārāk daudz kamenēm un bitēm kaitīgu vielu, un tas netiešā veidā nelabvēlīgi ietekmē arī mazdārziņos augošo labumu ražu. Lai glābtu situāciju, der padomāt, kā padarīt dārzu pievilcīgāku kamenēm, lai tās justos labi un lai tām būtu pietiekami daudz nektāra un ziedputekšņu.

Kamenēm patīk klasiski puķu dārzi, kur aug daudz tā dēvēto seno laiku puķu un bagātīgi ziedoši garšaugi un kur atrodami neizskaistināti nostūri dzīvošanai. Lai kamenes justos labi, dārzā ieteicams stādīt vairāk vasaras puķu, augļu koku un ogulāju krūmu. Labāk, ja puķes ir vienkāršas, plānas, nevis pildītas, un vēl labāk, ja visi augi tiek pietiekami laistīti, jo sausumā tie izžūst un neveido nektāru.

Daži ziedoši augi, kuri kamenēm ļoti patīk: budlejas, dadži, nātres, pienenes, magones, āboliņš, lupīnas, zirņi, pupiņas, jāņogas, ērkšķogas, malvas, gurķumētra, salvija, lavanda, uzpirkstītes, augļu koki, mežrozītes, raudenes, lauvmutītes, naktssveces, virši.

Zināšanai! Lai nodrošinātu sevi ar iztiku, kamenei dienā jāaplido aptuveni 500 ziedu, bet, lai sagādātu visu vajadzīgo arī savai saimei, kamenei jāapciemo divreiz vairāk – vismaz 1000 dažādu ziedu. Kamenes neveido bagātīgus uzkrājumus, tāpēc pietiek jau ar trim dienām bez nektāra vākšanas, lai kameņu dzīvība būtu apdraudēta. Sevišķi daudz nektāra tām nepieciešams, sākot no jūnija.