foto: Shutterstock
Ko darīt, ja piesūkusies ērce? Rīcības plāns
Nokļūstot uz cilvēka ķermeņa, ērce apmēram 30 minūtes rāpo, lai izvēlētos labāko piesūkšanās vietu.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 29. jūnijs, 11:03

Ko darīt, ja piesūkusies ērce? Rīcības plāns

"100 Labi Padomi"

Ērces var būt jebkur – ne tikai laukos un mežā, bet arī pilsētā un parkos. Visaktīvākās tās ir no aprīļa līdz oktobrim. Ko darīt, ja ērce ir piesūkusies, atbild ģimenes ārste Aija Dreiska-Volkova.

Ja atklāj piesūkušos ērci, tā pēc iespējas ātrāk būtu jāizvelk. Pirms izvilkšanas koduma vietu var dezinficēt ar spirtu. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot eļļu, lai neizraisītu ērcei vemšanu un koduma vietā neiekļūtu infekcija. Vislabāk ērču izvilkšanai mājas apstākļos der speciālas aptiekās nopērkamās ērču izvilkšanas pincetes. Tās mēdz būt dažādas. Ja speciālās pincetes nav, to var darīt ar rokām un diegu, labāk uzvilkt vienreiz lietojamos gumijas cimdus.

No diega vajadzētu izveidot mazu cilpiņu, tā jāapmet apkārt ērcei, tad diegu paņemot no abiem galiem, lēnām un uzmanīgi tā jāsavelk un tad savilkto cilpiņu aiz diegu galiem kustina virzienā uz augšu, lai ērci varētu izvilkt. Ja ērces izvilkšanai tiek izmantota pincete ar smailiem galiem, ērce jāsatver pie pašas ādas (galviņas), nesaspiežot tās vēderu, un lēnām (vislabāk rotējot) jāceļ uz augšu.

Kad ērce ir izvilkta, koduma vieta ir jānovēro – pirmajās piecās dienās ir iespējams apsārtums, tā ir organisma reakcija uz ērces kodumu. Ja apsārtums saglabājās ilgāk nekā nedēļu, kas parādās vai pazūd, vai iet plašumā, tad noteikti jādodas pie ārsta, jo šādas pazīmes ir raksturīgas Laimas slimībai. Ja Laimas slimības ārstēšana tiek sākta agrīni, kad tiek novērotas tikai izmaiņas uz ādas, ar antibiotiku palīdzību var izārstēties.

Ja ērce ir bijusi inficēta ar ērču encefalītu, var sākties drudzis, var būt gripai līdzīgi simptomi. Protams, labākais veids, kā pasargāt sevi un savus tuviniekus no ērču encefalīta, ir vakcinācija, jo ne vienmēr cilvēks laikus pamana (vai vispār ir konstatējis), ka ērce ir iekodusi. Ja pēc ērces koduma parādījušās kādas bažas par savu veselību vai pacēlusies temperatūra, steidzīgi jādodas pie sava ārsta.

Dodoties pastaigā pa mežu, ieteicams uzvilkt piegulošu apģērbu, tādējādi apgrūtinot ērces piekļuvi ādai, un, atnākot mājās, noteikti rūpīgi jāapskata ķermenis, jo ērce, nokļūstot uz cilvēka ķermeņa, apmēram 30 minūtes rāpo, lai izvēlētos labāko piesūkšanās vietu.