Dārza darbi jūnijā
2019. gada 5. jūnijs, 12:39

Dārza darbi jūnijā

100 Labi padomi

Jauns.lv

Sena latviešu paruna vēsta, ka līdz Jāņiem dārzs jāizravē, lai ciemiņi saimniekus neaplīgotu. Taču bez ravēšanas ir vēl citi darbi, kas jūnijā jāpaspēj.

Sadarbībā ar LU Botānisko dārzu

Konsultē agronome Kristīne Taupmane.

Košumdārzā

■ Košumaugi, kuri nav izdzīvojuši (tagad to var labi redzēt), jāizņem un vietā jāstāda kāds cits augs. Jūnijā droši vari stādīt visdažādākos konteineraugus – gan kokus, gan krūmus, gan ziemcietes.

■ Piemērots laiks, lai dārzā izstādītu viengadīgo puķu stādus, un pēdējais brīdis uz dobēm pārvietot arī gladiolas, dālijas un kannas.

■ Kastītēs vari sēt divgadīgo puķu sēklas. Šogad no tām izaugs tikai puķes lapu rozete, ko rudenī izstādīsi dārzā. Bet nākamgad puķes priecēs ar ziediem.

■ Krokusiem, hiacintēm, tulpēm un citām pavasara sīpolpuķēm jau dzeltē lapas. Ja nepieciešams pavairot vai atjaunot dobi, vari tās izrakt, notīrīt lieko zemi un likt noēnotā, labi vēdinātā vietā apžūt.

■ Vari dalīt pavasarī ziedošās ziemcietes, piemēram, prīmulas un citas. Izraktos augus ar lāpstu sadala un liek jaunajā vietā. Liekos stādus atdāvini kaimiņienei.

■ Peonijām, īpaši vecākām šķirnēm ar gariem, lokaniem ziedu kātiem un lieliem, smagiem ziedu pumpuriem, ir nepieciešami balsti. Par tādiem priecātos arī delfīnijas, lilijas un kurpītes.

■ Jāmēslo (šajā sezonā – jau otro reizi) rododendri, rozes un rītos vai vakaros jālaista citas dārza skaistules puķes un viss košumdārzs. Īpaša uzmanība jāpievērš vietām, kas atrodas saulē vai valdošo vēju ceļā. Neaizmirsti arī laistīt mauriņu (ja ir šāda iespēja) un reizi nedēļā – nopļaut. Sausā laikā noregulē augstāku pļaušanas režīmu vai vispār nepļauj!

Augļu dārzā

■ Lai augiem neuzmestos kaitēkļi, izmanto bioloģiskās metodes vai speciālos augu aizsardzības līdzekļus. Laputis var arī noskalot ar ūdens strūklu, tas gan būs jādara atkal un atkal.

■ Domājot par labu ražu, laisti un mēslo augļu kokus, ogu krūmus un, protams, zemenes, citādi nobirs liela daļa augļaizmetņu no iespējamās ražas.

■ Augļu koku zaros jau aizmetušies auglīši. Daudzām šķirnēm aizmetas pat visi ziedi ķekarā – tādu ražīgumu vēlams normēt: izkniebt auglīšus, atstājot divus vai trīs.

Sakņu dārzā

■ Izstāda dārzā maijā iesētos ķirbju un gurķu stādus vai sēj tos tieši dobēs.

■ Lai nodrošinātos pret salnām, kas vēl pa kādai var gadīties, neliec pārāk tālu sedzējmateriālus – var noderēt.

■ Retina burkānus un ap Jāņiem sēj jaunus vēlīnai rudens ražai, ko varēs likt pagrabā. Vēlākai ražai sēj cukurzirņus.

■ Dārzājiem, īpaši kartupeļiem, ķiplokiem un sīpoliem, patiks rušināšana.

■ Siltumnīcā tomātiem regulāri jāizlauž pazares. Jāatceras laikus uzsiet ar auklām gurķus un tomātus.

Uz balkona

■ Izliek puķes, kas stādītas puķu kastēs un iekaramos podos.

■ Puķes mēslo ar vājākas koncentrācijas mēslojumu, pievienojot to katrā laistīšanas reizē, – ziedošiem augiem nepārtraukti vajag papildu spēku!  

■ Telpaugus arī ieteicams nest ārā – vieglā pusēnā. Acālijām tāda iespēja ļoti patiks! Neaizmirsti arī šīs puķes apliet un mēslot.