foto: Shutterstock
Ziedošais krūms zalktene - indīgā grieķu dieviete
Noderīgi ikdienā
2019. gada 6. aprīlis, 18:28

Ziedošais krūms zalktene - indīgā grieķu dieviete

"100 Labi Padomi"

Konsultē LU Botāniska dārza kokaugu eksperte Madara Lazdāne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienas no pirmajām pavasara vēstnesēm – no februāra beigām un joprojām arī aprīlī ziedošās zalktenes – sastopamas brīvā dabā augam ēnainos, vidēji mitros mežos, strautu gravās un izcirtumos. Smaržīgo un skaisto ziedu dēļ tās mēdz saukt par meža ceriņiem. Mūsu platuma grādos savā vaļā augam sastopama tikai viena suga Daphne mezereum, bet citur Eirāzijā un Āfrikas ziemeļos aug ap 90 sugu. Skaisto dārzu kopējiem selekcionāri radījuši izcili dekoratīvas zalkteņu šķirnes.

Krūmiņu ģints nosaukums Daphne dots par godu grieķu mītu varonei nimfai, upes dieva meitai, kuru iemīlējis grieķu un arī romiešu dievs Apollons. Bēgot no viņa mīlestības, Dafne lūdza tēvu pārvērst viņu par ko citu, Apollonam nepieejamu, un tēvs, uzklausījis lūgšanu, lika meitai kļūt… nevis par zalkteni, bet gan lauru kociņu, ko Apollons, dievišķi iejaucoties, padarīja par koku ar mūžam zaļām lapām.

Pie mums šos krūmus mēdz saukt par dafnēm, kaut latviskais nosaukums – zalktene –, visticamāk, cēlies no čūskas vārda, kas norāda uz krūmam (un čūskām) tīkamajiem mitrajiem un siltajiem augšanas apstākļiem.

foto: Shutterstock

Kas zalktenei patiks

▪ Augt labi drenētā, auglīgā augsnē. Augsnes pH vēlams tuvu neitrālajam, bet tā spēj augt arī bāziskās un skābās augsnēs.
▪ Augšanai vēlama vietiņa saulē vai pusēnā, samērā mitrā vietā, bet tā, lai zalktenes kājas nemirkst ūdenī. Galvenais – krūmam atrast īsto augšanas vietu uzreiz, jo zalktenēm nepatīk pārstādīšana.

▪ Zalktenes var stādīt gan kā solitāru augu zālienā vai piemājas pļavā, gan kopā ar citiem, ja tiem ir tādas pašas prasības pret augsni un mitrumu kā zalktenei.

▪ Krūmi aug diezgan blīvi un ar kompaktu, skaistu stāvu, tāpēc tos nevajag regulāri apgriezt. Tikai tad, ja ir sausi vai kroplīgi zari, tos apgriež pēc ziedēšanas pavasarī.

▪ Katru pavasari zalktenes var mēslot ar pavasara, bet rudenī – ar rudens universālo mēslojumu.

Kādi ir stādīšanas nosacījumi

Zalktene možāk ieaugs, iestādīta agri pavasarī (atceries – jāstāda uzreiz īstajā vietā). Zalktene izaug līdz 1,5 m gara un 0,5 m plata.

Jāsagatavo kārtīga bedre ar auglīgu, labi drenētu augsni. Pēc iestādīšanas ieteicams uzklāt mizu mulčas slāni, lai saknes neizkalst.
Labs stāds, protams, būs ar veselīgiem zariem, kam lapiņas ir bez redzamiem bojājumiem vai neveselas, kā arī tāds, kas nav apgriezts, jo zalktenēm nav nepieciešama bieža griešana.

Uzmanību – indīgs!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Visas zalktenes daļas satur toksīnus, bet lielākā koncentrācijā tie ir mizā un augļos. Saindējoties ar zalktenēm, var sākties vēdergraizes, galvassāpes, caureja, smagākos gadījumos delīrijs un krampji. Vienas ogas apēšana pieaugušajiem var izraisīt dedzināšanu mutē un rīklē. Bērniem viena oga izraisa saindēšanās izpausmes, bet 2–3 apēstas lapas vai ogas var radīt nopietnākas sekas. Tāpēc zalkteni nav ieteicams stādīt vietās, kur ir nepieskatīti bērni vai klāt tiek mājdzīvnieki.

Šķirnes

Latvijā galvenokārt audzē parasto zalkteni Daphne mezereum ar rozā ziediem, tās šķirni ‘Alba’ ar baltiem ziediem (abas ir bieži sastopamas pie stādaudzētājiem), arī šķirni ‘Grandiflora’ (ziedi lielāki nekā savvaļas zalktenei) un ‘Rubra’ (ziedi karmīnsarkani).
Pie stādaudzētājiem var iegādāties arī citu zalkteņu sugu – Daphne cneorum jeb rozmarīna zalkteni – līdz 0,5 m augsta un tikpat plata. Daļēji mūžzaļa. Ziedi smaržīgi, karmīnsarkani, galotnēs ķekaros. Apēnojumā zied mazāk. Ļoti dekoratīva ziedu laikā. Ieteicams stādīt akmeņdārzos, piemājas dārzos, apmaļu stādījumos.