foto: Evija Trifanova/LETA
Japāņu zinātnieki guvuši pierādījumus, ka kaķi reaģē uz savu vārdu
Pētījums parādīja, ka kaķi aktīvi reaģēja, kad izdzirdēja savu vārdu.
Mūsu mīluļi
2019. gada 4. aprīlis, 17:07

Japāņu zinātnieki guvuši pierādījumus, ka kaķi reaģē uz savu vārdu

Jauns.lv / LETA

Mājās dzīvojošie kaķi reaģē uz savu vārdu, noskaidrots jaunā pētījumā, ceturtdien paziņoja Japānas zinātnieki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai arī tas nav pārsteigums vairumam kaķu saimnieku, zinātnieki norāda, ka viņi guvuši pirmos eksperimenta ceļā gūtus pierādījumus, ka kaķi spēj atšķirt cilvēku sacītos vārdus.

Kā pavēstīja Tokijas Sofijas universitātes zinātniece Atsuko Saito, nav pierādījumu, ka kaķi piešķir nozīmi mūsu teiktajiem vārdiem, pat ne savam vārdam. Tā vietā viņi iemācījušies, ka tad, ja viņi izdzird savu vārdu, viņi bieži vien iegūst kādu atlīdzību, piemēram, ēdienu vai rotaļāšanos, vai arī var notikt kaut kas slikts, piemēram, brauciens pie veterinārārsta. Un savu vārdu viņi dzird ļoti daudz, tāpēc tā skaņa kļūst īpaša, pat ja viņi nesaprot, ka tas attiecas konkrēti uz viņiem.

Saito ar saviem kolēģiem pētījuma rezultātus apraksta žurnālā "Scientific Reports". Četros eksperimentos ar 16 līdz 34 kaķiem katrs kaķis dzirdēja sava saimnieka un citas personas balss ierakstu, kas lēni lasīja sarakstu ar četriem lietvārdiem vai citu kaķu vārdiem, kuriem sekoja paša kaķa vārds.

Daudzi kaķi sākumā reaģēja, pakustinot galvu, ausis vai asti, bet tālākās vārdu lasīšanas gaitā pakāpeniski zaudēja interesi. Galvenais jautājums bija, vai viņi izteikti reaģēs uz savu vārdu.

Pētījums parādīja, ka kaķi aktīvi reaģēja, kad izdzirdēja savu vārdu.

Tēmas