foto: LETA
Laika apstākļi zemniekiem vieš cerības uz labāku sezonu nekā aizvadītajā gadā
Ilustratīvs foto.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 27. marts, 14:23

Laika apstākļi zemniekiem vieš cerības uz labāku sezonu nekā aizvadītajā gadā

Jauns.lv / LETA

Laika apstākļi zemniekiem šobrīd vieš cerības uz labāku sezonu nekā aizvadītā gada sausajā vasarā, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

LLKC atgādina, ka šādas cerības vieš aizvadītā gada siltais rudens, kas sējumiem ļāva sagatavoties ziemai, pietiekams sniega daudzums uz laukiem un ne pārlieku zema gaisa temperatūra šopavasar. "Rudenī visā Latvijas teritorijā ziemāju graudaugi un arī ziemas rapsis pirms ziemas bija ļoti labā stāvoklī, - tikai dažviet graudaugu laukos zelmenis bija nedaudz par lielu veiksmīgai pārziemošanai. Saistībā ar aizvadītā gada sausumu ir kāda pozitīva ziņa, - uz laukiem neveidojas peļķes, kas bojātu sējumus, vien atsevišķās vietās vērojami nelieli bojājumi. LLKC augkopji no reģioniem ziņo, ka augu veģetācija atjaunojusies visā Latvijā," informēja LLKC.

LLKC Bauskas biroja augkopības konsultante Ieva Litiņa norādīja, ka ziemāji kopumā pārziemojuši labi un ļoti labi. Kviešiem jau parādījušās četras līdz piecas baltās saknītes. Mostas arī rapši, taču tiem balto saknīšu ir mazāk. Aizvadītās nedēļas nogalē varēja vērot aktivitātes ziemāju sējumos, - notika virsmēslošanas darbi ziemas kviešos un rapšos.

LLKC Preiļu biroja augkopības konsultante Inese Magdalenoka atzina, ka Preiļu pusē, nerauties uz veģetācijas atjaunošanos, ik pa laikam snieg. "Kvieši, rudzi, tritikāle pārziemojuši labi, tikai vietām ir sniega pelējums. Ziemas rapsim nepatīk temperatūras svārstības. Viens saimnieks jau ir sācis virsmēslošanu ziemas kviešiem," viņa pastāstīja.

Turpretī LLKC Saldus biroja augkopības konsultante Vita Cielava, komentējot situāciju Kurzemē, norādījusi, ka visi ziemāji ir pārziemojuši ļoti labi. "Sausajos laukos jau sēj slāpekli rapsim un arī graudaugiem. Domājot par vasarāju sēju, jau tiek kodināta vasarāju sēkla," atzīmēja Cielava.

Tikmēr LLKC Gulbenes biroja augkopības konsultante Inga Freimane atzīmēja, ka arī šajā pusē graudaugi pārziemojuši veiksmīgi, - rapša sējumi nav izretojušies vairāk par normu, atsākusies konusa augšana uz augšu. Virsmēslošanas darbi uz lauka nav sākušies, jo virsma vēl ir nevienādi mitra, saimnieki atzīst, ka to varētu sākt 4.–10. aprīlī. Dažos zālāju laukos mēģināts ecēt, bet mitrākās vietās tas vēl ir grūti.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis aicināja lauksaimniekus rūpīgi sekot līdzi ātrumam, kādā žūst lauki, jo ziemāji mostas un tiem nepieciešama papildmēslošana. "Ar mēslošanas darbiem kavēties nedrīkst. Tāpat savlaicīgi jāsagatavo sēkla vasarāju sējai," atgādināja Balodis.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Tēmas