foto: LETA
Stādu audzētājiem šogad cerīgs noskaņojums
Viena Vide Visiem
2019. gada 17. marts, 07:35

Stādu audzētājiem šogad cerīgs noskaņojums

Kas Jauns Avīze

Latvijas stādu audzētāji cerīgi raugās uz šo gadu, jo ziemošanas apstākļi līdz šim ir bijuši samērā labi un arī turpmākās sinoptiķu prognozes neliecina par pretējo.

Stādu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Vītoliņš atzīst, ka aizvadītais gads nozarei klimatisko apstākļu ziņā nebija tik labs, kā būtu vēlams. 2017. gadā slapjuma dēļ daudziem izslīka vai cieta jaunie stādījumi, un sausums pērn to dzīvotspēju ietekmēja negatīvi daudz spēcīgāk nekā ierastos apstākļos. Taču sajūtas par šo gadu ir pozitīvas un uz izaugsmi vērstas. “Šobrīd izskatās, ka būs labi, skatāmies ar cerībām,” saka biedrības vadītājs. Patlaban laika apstākļi stādu audzētājiem ir ideāli.

“Naktīs uzsalst, nedaudz uzsnieg arī sniegs, kas dod mitrumu augsnei, lai gan tā joprojām ir diezgan sausa. Atkarībā no reģiona un augsnes īpatnībām daudzās vietās ūdens atgriežas ūdenstilpēs tikai tagad – pagājušogad dīķi bija sausi, līdz ar to šobrīd ūdens atgriežas dabiskajā gruntsūdeņu līmenī. Arī nokrišņu daudzums ir optimāls – sniegs, kas uzsnieg pa dienu, mitrina augsni. Pakāpeniski paaugstinoties gaisa temperatūrai, augi pa vienam modīsies,” stāsta Vītoliņš.

Pēc viņa sacītā, augi būtu cietuši, ja pēc siltajām dienām februāra beigās būtu uznācis stiprs sals, taču tā nenotika. Patlaban kauleņkokiem pumpuri lielākoties vēl nav sākuši plaukt. Visbiežāk pavasarī cieši tieši ķirši, plūmes, mellenāji un ogulāji. Pavasaris vēl nav pilnā mērā sācies – kaut gan kļavas jau sākušas dot sulu, no bērziem sulas vēl neiegūst, un arī tik silts vēl nav. Tikmēr vasaras puķu audzētāji jau darbojas. Aizvadīta sēšana, daudzi sākuši stādīt izaudzētos stādus podiņos, darbi norit apkurināmās siltumnīcās.

Uz lauka ar darbiem vēl jānogaida. “Viens otrs kolēģis ar cerību skatās, ka darbus drīz varēs uzsākt. Vēl gan ir mazliet par agru, jo var uznāk lielāks aukstums. Līdz ar to par sezonas sākumu ir pāragri runāt,” teic Vītoliņš, vienlaikus prognozējot, ka marta beigās iesāksies kailsakņu sezona.

Latvijas stādu audzētāji ļoti intensīvi iegulda attīstībā, tostarp laistīšanas sistēmās, atjaunojot vai būvējot jaunas siltumnīcas, un cita veida tehniskajā nodrošinājumā. Tas ir vērtējams pozitīvi, jo liecina, ka nozare ir uz izaugsmi vērsta. Šogad Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī pirmais stādu gadatirgus paredzēts 27. aprīlī.