Kas jāzina, ja vēlies diedzēt vitamīnus uz palodzes
Kā uz palodzes labāk izdiedzēt zaļumus, raksta žurnāls "100 Labi Padomi"
■ Diedzēt var gandrīz visu ēšanai domāto augu sēklas, tomēr visvērtīgākie ir graudi: rudzi, kvieši, mieži un auzas. Tiem seko garšaugi: krešu salāti, baziliks, sinepes, rukola. Ļoti populāri un vērtīgi ir redīsi, lēcas, rutki, turku zirņi. Tiem piemīt gan patīkami pikanta garša, gan pavasarīga smarža.
■ Lai izdiedzētu sēklas un izaudzētu dīgstus, vajag vienīgi gaišu palodzi, lēzenu šķīvi, stikla burciņu vai plastmasas kastīti ar zemām malām. Vienkāršākais un izplatītākais paņēmiens mājās ir diedzēšana uz marles vai vates: sēklas uz dažām stundām vai pa nakti iemērc remdenā ūdenī, tad ieber sietiņā, notecina un blīvā kārtā uzber uz mitras vates vai marles kārtas, kas ieklāta šķīvī vai citā traukā.
■ Sēklām piemērotākā dīgšanas temperatūra ir no 18 līdz 22 grādiem. Tās ir jāapsmidzina ar ūdeni vismaz divas reizes dienā un jānodrošina ar pietiekamu daudzumu gaisa un gaismas.
■ Pirmajā dienā gaisma sēklām nav sevišķi vajadzīga, bet no otrās dienas – ļoti.
■ Ja redīsu vai rutku sēkliņas iekaisa starp citām sēklām, tās aizkavē pelēšanu un kaitīgu sīkbūtņu vairošanos.
■ Ja mēģini diedzēt sēklas augsnē, noskaidro, vai tās ir jāiebīda dziļāk zemē vai jāatstāj virspusē. Nepiemērotos apstākļos sēklas neuzdīgs.