foto: Instagram (instagram.com/elli.vitiligo)
Ar vitiligo slimību sirgstošs kaķis pāris gados pārtop īstā mākslas darbā
Mūsu mīluļi
2019. gada 25. februāris, 16:05

Ar vitiligo slimību sirgstošs kaķis pāris gados pārtop īstā mākslas darbā

Jauns.lv

Ar ādas slimību vitiligo, kā izrādās, var sirgt arī mājdzīvnieki. Uzskatāms piemērs tam ir Vācijas pilsētā Heidelbergā mītošā kaķene Ellija, kura pāris gadu laikā no vienkārša, melna mājas kaķa pārtapusi melnbalti raibā mājas mīlulī.

Kaķa saimniece Nikola Bona mazo Elliju no patversmes adoptēja 2016.gadā. Tolaik zvēriņu rotājis melns kažoks, vien ķepas un purniņš bijis balts. Jau pēc neilga laika Nikola novērojusi izmaiņas mājas mīluļa izskatā - uz Ellijas kažoka parādījušies gaiši plankumi.

Veterinārārsti konstatējuši dzīvniekam retu ādas slimību - vitiligo. Slimība izpaužas kā gaišu pigmentācijas plankumu veidošanās uz ādas, tā ir sarežģīti ārstējama, bet dzīvībai nekaitē.

Nikola atklāj, ka plankumi kažoku pārņēmuši ļoti ātri. "Izmaiņas parādījās gadu pēc viņas piedzimšanas. Sākumā parādījās tikai mazs pleķītis. Es nesapratu, kāpēc tā, tāpēc aizvedu kaķi pie veterinārārsta," stāsta Ellijas saimniece. "Pēc diviem gadiem kažoks jau bija pilnīgi pārvērties, un tas turpina mainīties ar katru dienu, un es viņu mīlu aizvien vairāk."

Citādā ziņā Ellija ir veselīgs mājas kaķis, tikai viņas kažoks nu kļuvis gaišu plankumu izraibināts. Kaķenei sociālajos tīklos ir daudz atbalstītāju, kuri sajūsminās par īpatnējo zvēriņu, jo, ja cilvēki ar vitiligo sabiedrībā vairs nav nekas neparasts, tad dzīvnieki, kuri sirgst ar šo slimību, ir redzēti krietni retāk.

"Nekad neesmu redzējusi kaķi ar vitiligo (es pati slimoju ar šo slimību, tāpēc ir ļoti interesanti redzēt kādu citu, kam tā ir), ļoti jauki, viņa izskatās pēc maza tīģerīša," kādu no Ellijas bildēm sociālajā vietnē "Instagram" komentējusi viņas sekotāja.

Tēmas