foto: LETA
Plūmju, ābolu un bumbieru raža šogad būšot laba
Plūmes.
Viena Vide Visiem
2018. gada 5. augusts, 06:49

Plūmju, ābolu un bumbieru raža šogad būšot laba

Jauns.lv

Šogad būs labāka plūmju raža nekā pērn un samērā laba ābolu raža, spriež Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Daudzas ogas šogad bija gatavas agrāk nekā citus gadus, ražu sākušas dot rudens avenes, kas parasti nogatavojas tikai augusta vidū vai beigās. Arī pirmās plūmes ir gatavas, un atsevišķas šķirnes pat pārgatavojušās.

“Plūmēm šogad ir ļoti labas ražas. Tur, kur vairāk lietoti augu aizsardzības līdzekļi, tās vairāk bojājuši kaitēkļi. Taču tik labi aizmetušās, kā šogad, plūmes nav sen, un tām raža būs labāka nekā pagājušogad,” saka Narvils, piebilstot, ka sausākos dārzos tās gan var būt padevušās izmērā mazākas.

Arī pirmie vasaras āboli, piemēram, "Agra", drīzumā būs gatavi. “Āboli ir ļoti labi aizmetušies, un ir nepieciešama retināšana, lai varētu regulēt to aizmešanos nākamgad,” teic dārzkopības eksperts. Tiesa, raža būs gana laba, bet āboli var būt mazāki.  Strauji nogatavojas arī bumbieri. Laika apstākļu ietekme uz dažādiem augļukokiem un ogu krūmiem ir vietēja rakstura, un situācija var atšķirties pat viena pagasta dažādos dārzos – vietām nolīst, un citviet nelīst nemaz. Tur, kur ilgstoši nelīst vai līst ļoti maz, dārzi cieš no sausuma.

“Nokrišņiem ir lokāls raksturs. Apkārt pilsētām vairāk līst, līdz ar to, ja dārzs ir pilsētās vai tiešā tuvumā, ir lielākas cerības sagaidīt lietu nekā tad, ja dārzi ir ārpus pilsētas vai dziļāk laukos, kur līst ļoti maz vai lokāli,” stāsta Narvils.Vairāk tomēr ir sausās teritorijas. Austrumlatvijā situācija ir stabilāka, jo nokrišņu bijis vairāk, bet Kurzemē un daļā Zemgales situācija ir bēdīgāka.

Nokrišņiem bagātākos dārzos gan pastāv bumbieru un ābeļu kraupja izplatības risks. Toties ilgstošais karstums sāk bremzēt arī kaitēkļu aktivitāti, jo tie ir mazaktīvi uz vairošanos. Laika apstākļiem mainoties un uznākot lietum, kaitēkļu un infekciju risks var pastiprināties.