6 pazīmes, pēc kurām var noteikt labu arbūzu
foto: Shutterstock
Gatava arbūza vidus ir irdens, tāpēc skaņai, paklauvējot pa nesagriezta arbūza mizu, vajadzētu rezonēt.
Garšīgi

6 pazīmes, pēc kurām var noteikt labu arbūzu

Jauns.lv

Arbūzs ir viens no veselīgākajiem vasaras desertiem, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem. 92% no arbūza veido ūdens, tāpēc šis auglis jeb, precīzāk sakot, lielā oga palīdz saglabāt pareizu šķidruma daudzumu organismā.

Tāpat arbūzā ir daudz antioksidantu – A un C vitamīna, kālija, kā arī asinsvadiem vērtīgo aminoskābju. Svarīgi arī, ka arbūzos ir likopēns – viela, kura, kā liecina pētījumi, aizsargā no prostatas vēža.

Kā zināt, kurš no tiem arbūziem ir gards un labi nogatavojies? Padomus pircējiem ir sagatavojis portāls adme.ru.

Arbūzam jābūt palielam, taču tam nav jābūt smagam kā akmenim – tā ir pusgatava arbūza pazīme.

Paspiežot arbūzu ar rokām, tam vajadzētu mazliet iekrakšķēties. Pasitot pa augli ar plaukstu vai dūri, skaņai vajadzētu būt dobjai, skanēt līdzīgi kā bungām.

Jo gatava arbūza vidus ir irdens, tāpēc skaņai vajadzētu rezonēt.

Ārēji tam nevajadzētu būt nekādiem mizas bojājumiem. Mizai vajadzētu būt veselai, bez bojājumiem, jo īpaši – bez puvuma pazīmēm.

Arbūza kātiņa vietai vajadzētu būt sausai. Ja tā ir zaļa, arbūzs vēl nav gatavs.

Nebaidieties no dzelteniem vai oranžiem plankumiem uz mizas – tā ir pazīme, ka arbūzs augot ir gulējis uz zemes šajā vietā nav dabūjis saules starus. Ja šis plankums ir balts – tā ir zīme, ka arbūzs vēl nav gatavs.

Arbūza mizas krāsai un svītru spilgtumam nav nekādas nozīmes – tas, tāpat kā arbūza forma, ir atkarīga no šķirnes.