Garšīgākais medus ievākts dravā uz Rīgas viesnīcas jumta
foto: Pexels.com
Garšīgi

Garšīgākais medus ievākts dravā uz Rīgas viesnīcas jumta

Kas Jauns Avīze

Par garšīgāko Latvijas medu biškopju vasaras saietā atzīts liepziedu medus, kuru ievācis Rīgas biškopis Valdis Janovs no savas dravas uz Āgenskalna viesnīcas "Hotel Janne" jumta.

Otro vietu konkursā ieguva Rīgas Latviešu biedrības sadarbībā ar SIA "Vinnis" ievāktais liepziedu medus no bišu saimēm, kas izvietotas Merķeļa ielā uz Māmuļas jumta. Medus ievākts no Vērmanes dārzā, kanālmalas apstādījumos un Esplanādē ziedošām liepām.

Trešo vietu saņēmis Indras Jukņēvičas dravā ievāktais pavasara ziedu medus no Amatas novada. Rīgas liepu medus kopumā 73 paraugu konkurencē jau otro gadu pēc kārtas atzīts par garšīgāko, turklāt šogad tam ir arī otrā vieta.

Bieži medus pircēji vienkāršu gaišu vasaras medu dēvē par liepu medu, bet patiesībā no liepām vāktais ir gaišs, taču ar ļoti specifisku garšu.

“Tas ir nedaudz rūgts, ar mentola piegaršu, un izrādās, ka tieši šī garšu kombinācija visvairāk patīk medus ēdājiem,” skaidro Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Rīgā un citās lielajās pilsētās var iegūt simtprocentīgi tīru liepu medu, jo liepziedu laikā tur nezied nekas cits, no kā bites varētu ievākt nektāru, tāpēc tās lido tikai uz liepām. “Viss Rīgā ievāktais medus tiek rūpīgi analizēts, pārbaudot tā kvalitāti un nekaitīgumu, tāpēc pavisam droši varam apliecināt, ka pilsētā ievāktais medus ir labs,” piebilst Krauze.