Pagatavo īstu Jāņu sieru! Recepte
Vasaras saulgriežu svinēšana nav iedomāja bez īsta Jāņu siera, vainagu pīšanas un dziesmu dziedāšanas. Pagatavo gardu Jāņu sieru kopā ar bērniem no īsta, tiko slaukta piena, olām, biezpiena un dārzā plūktiem zaļumiem.
Nepieciešams:
1kg biezpiena
5l piena
½ l ūdens
3 olas
100 g sviesta
sauja ķimeņu vai svaigi plūkti zaļumi
rupjais sāls
Pagatavošana:
Lej katlā ūdeni, kad tas nedaudz uzsilis, lej klāt pienu. Kamēr piens vārās, sakul olas. Kad piens sāk "kāpt" uz augšu, nepārtraukti maisot, pievieno biezpienu. Tad masa sāks rauties kunkuļos un atdalīsies zaļgandzeltenas sūkalas, tajā brīdī pievieno sakultas olas. Caurdurī ieklāj aukstā ūdenī samitrinātu marli un masu lej tajā notecināties. Kad tas izdarīts, masu liec atpakaļ katlā un pievieno ķimenes vai zaļumus. Intesīvi maisot karsē līdz izveidojas viendabīga masa. Liec to atpakaļ marlē, izveido ripuli un marles stūrus savirpini un novieto vidū. Novieto sieru uz galda vai šķīvja un virsū uzliec slogu.
Kad siers ir atdzisis un sastindzis, dekorē to ar bērnu lasītiem pļavas ziediem!