Kas jādara, lai pirmie salāti izaugtu veselīgi un sulīgi
Salātu dīgšanai vajag gana daudz gaismas, tāpēc sēklas pārber ar pavisam plānu augsnes kārtiņu un viegli pieplacina.
Optimālā dīgšanas temperatūra ir atkarīga no šķirnes, bet vairumam salātu patīk augsne, kas sasilusi līdz 20 grādiem, ja nav tik silta, sēklas dīgs lēnāk. Siltāka augsne pavasarī būs lecektī, siltumnīcā, kā arī kastēs un podos uz palodzes.
Salātus labāk sēt uzreiz dobē, t. i., vietā, kur tie turpinās augt, un, kad tie sadīguši un paaugušies, izretināt. Labums ir tāds, ka vairums dobē sēto salātu tik strauji neizzied, jo uzreiz var veidot dziļāku sakņu sistēmu un labāk tikt pie augsnē esošā mitruma.
Stādot salātu stādiņus, tos nedrīkst iestādīt par dziļu; piemērotākais dziļums 4–5 cm, tā, lai saknes augšiņa nedaudz rēgotos virs zemes. Iestādot par dziļu, lapas nevarēs īsti attīstīties, sāks pūt un slimot.
Salātiem lielākoties nepatīk skāba augsne un ķepīga māla augsne, smilšaina augsne pavasarī straujāk sasilst (līdz ar to salāti sāks ražot agrāk), taču prasa cītīgāku laistīšanu.
Kad salāti kļūst stingrāki un sāk veidot galviņas, tie jālaista mazāk un uzmanīgāk – tā, lai ūdens nelīst uz lapām, bet uz augsnes.
Pavasara salātiem jāatvēl saulainākā vieta, vasaras salātiem vajag ēnaināku un vēsāku vietu.