No tiem top slavenais grenadīna sīrups jeb - kas jāzina par granātāboliem
Īsto grenadīna sīrupu gatavo tikai un vienīgi no granātāboliem, kas auguši Grenādā, visi citi skaitās pakaļdarinājumi.
Garšīgi

No tiem top slavenais grenadīna sīrups jeb - kas jāzina par granātāboliem

Jauns.lv

Granātābols ir visa sākuma pirmsākums – tā saka persieši. Zināmā mērā tā varētu būt taisnība, jo granātāboli patiešām ir vieni no visvecākajiem augļiem, ko cilvēce jebkad pazinusi. Tie aug gan siltajās Vidusjūras un Āzijas zemēs, gan daudzviet pasaulē, kur valda subtropu klimats.

* Pilnībā nogatavojušos granātābolu var pazīt pēc metāliskās skaņas, kas rodas, ja uzsit pa miziņu. Savukārt pārāk gataviem augļiem miziņa ļoti viegli pārplīst vai pārlūst.

* No koka novākti, granātāboli tālāk nenogatavojas, tādēļ tie jāvāc tikai tad, kad ir pavisam gatavi. Tas, kuram kaut reizi pašam ir laimējies noplūkt granātābolu no ābeles, zinās, ka īsti gatavs ir tāds, kam tiešām ieplaisājusi miziņa. Diemžēl eksportēšanai domātie granātāboli lielākoties tiek novākti pazaļi.

* Granātābolus var uzglabāt nedēļām ilgi, un, lai gan tie kļūst brūngani un it kā cieti un sausi, pateicoties biezajai mizai, sēklas iekšā ir sulīgas un aromātiskas.

Granātābolus izmanto augļu salātu un saldo ēdienu – krēmu, pudiņu, želeju – dekorēšanai. Sēkliņas ļoti labi garšo arī ar pikantu eļļas un etiķa mērci – kā papildinājums zaļajiem salātiem.
Granātābolus izmanto augļu salātu un saldo ēdienu – krēmu, pudiņu, želeju – dekorēšanai. Sēkliņas ļoti labi garšo arī ar pikantu eļļas un etiķa mērci – kā papildinājums zaļajiem salātiem.

* Jāatceras, ka koši sarkanā sula ātri un pamatīgi ieēdas jebkurā audumā, arī tapetēs un parketā un atstāj traipus, kurus ir ļoti grūti vai pat neiespējami iztīrīt.

* No granātābolu sulas gatavo ļoti iecienīto Grenadīna sīrupu, ko izmanto kokteiļu, saldējuma, karsto dzērienu u. tml. gatavošanai. Īsto sīrupu gatavo tikai un vienīgi no granātāboliem, kas auguši Grenādā, visi citi skaitās pakaļdarinājumi.

Kā apieties un izmantot granātābolus?

Ar koši sarkano sulu ļoti jāuzmanās - tā ātri un pamatīgi ieēdas jebkurā audumā, arī tapetēs un parketā un atstāj traipus, kurus ir ļoti grūti vai pat neiespējami iztīrīt.
Ar koši sarkano sulu ļoti jāuzmanās - tā ātri un pamatīgi ieēdas jebkurā audumā, arī tapetēs un parketā un atstāj traipus, kurus ir ļoti grūti vai pat neiespējami iztīrīt.

* Ja granātābolu vēlas izēst ar karotīti, tad ar nazi iešķeļ mizu vairākās vietās un pēc tam salauž gabaliņos. Ābolu var arī pārgriezt uz pusēm. Pusītes vai gabaliņus tur virs šķīvja vai bļodas un ar naža spalu dauza pa mizu, līdz sēkliņas izkrīt laukā. Vēl viena iespēja – pusītes var ielikt ūdens bļodā un sēklas izņemt ar pirkstiem. Tās nogrims dibenā. Pēc tam ūdeni nolej nost.

* Granātābolus izmanto augļu salātu un saldo ēdienu – krēmu, pudiņu, želeju – dekorēšanai. Sēkliņas ļoti labi garšo arī ar pikantu eļļas un etiķa mērci – kā papildinājums zaļajiem salātiem.

* Sēklas ir lieliska piedeva avokado, putnu, jēra un liellopa gaļas, kā arī zivju ēdieniem.

Kā izspiest sulu no granātābola?

Lai iegūtu sulu, granātābols ir jāmīca un jārullē pa galdu tik ilgi, līdz tas kļūst gluži mīksts, pēc tam jāizurbj mizā caurumiņš un ar roku jāizspiež sula. Granātābolu var arī pārgriezt uz pusēm un ar citronu sulas spiedi izspiest sulu no abām pusītēm.

Granātābolu dzēriens

4 porcijas

10 minūtes pagatavošanai + atdzesēšana

4 granātābolu sula + sēkliņas rotāšanai

1 laima sula

1 citrona sula

1 pudele auksta šampanieša vai minerālūdens

cukurs

1. Tukšas glāzes ieliec ledusskapī, lai atdziest.

2. Sulu samaisi ar cukuru pēc garšas un arī vismaz uz pusstundu ieliec ledusskapī.

3. Pirms likšanas galdā granātābolu sulu samaisi ar laima un citrona sulu. Salej glāzēs un pielej šampanieti. Pārkaisi ar sēkliņām.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock