foto: Shutterstock
Kā kopt izturīgo ziemcieti - sniega rozi
Ja uznāk sals, ziedi noliecas, bet, tiklīdz kļūst siltāks, atkal izslejas.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 9. janvāris, 09:01

Kā kopt izturīgo ziemcieti - sniega rozi

"100 Labi Padomi"

Sniega rozi dēvē gan par Kristus rozi, gan Ziemassvētku rozi, gan ziemziedi, un nosaukums jau liecina, kurš ir šīs puķes gadalaiks.

Pie mums visizplatītākā ir melnā ziemziede – ar baltiem ziediņiem un tumsnēju, gandrīz melnu sakneni; aizvien populārāka kļūst sārtā ziemziede – ar sārteniem ziediem un lapām, kas saglabājas zaļas visu ziemu. Arī Austrumu ziemziede arvien biežāk ienāk mūsu dārzos, jo tā ir gana izturīga pret aukstumu.

Lai sniega rozes varētu izpausties visā savā daiļumā, ieteicams tās stādīt grupās pa 3–5 augiem. Īstenībā sniega rozes uzziedēšanai nevajag daudz, tikai gaisa temperatūru mazliet virs nulles. Ja uznāk sals, ziedi noliecas, bet, tiklīdz kļūst siltāks, atkal izslejas.

foto: Shutterstock

Kur sniega roze jūtas vislabāk?

Sniega rozei patīk augt gaišā vietā, taču ne tiešos saules staros. Dārzā tā jūtas labi no vēja pasargātā dobē zemu ceru vai krūmu tuvumā. Jo irdenāka augsne, jo labāk. Nedaudz mālu arī nenāk par ļaunu, taču skāba augsne sniega rozei nepavisam nepatīk.

Tā labprāt aug gadiem ilgi vienā un tajā pašā vietā, bet nīkuļo, ja tiek bieži pārstādīta no vienas vietas uz otru.
Ja paredzēts sniega rozi stādīt podā vai toverī, ieteicams izvēlēties to gana lielu un piepildīt ar ļoti labu augsni, lai nav vajadzības katru gadu pārstādīt. Ziemā podu ietin agroplēvē vai citā aizsargājošā materiālā.

Kā kopt sniega rozi, lai tā allaž bagātīgi ziedētu?

Sniega rozes ir visai pieticīgas un neprasa bagātīgu mēslojumu. Lielākoties pietiek, ja pāris reižu gadā augsni bagātina ar labu kompostu. Ja tāda nav, var izlīdzēties ar nelielu devu ūdenī izšķīdināta minerālmēslojuma. Vasarā, karstā laikā, jāparūpējas, lai sniega roze saņemtu gana daudz mitruma, taču slapja augsne tai arī nebūs pa prātam.

Tā kā sniega rozei nepatīk lieka traucēšana, nevajag dobi nedz pārāk cītīgi ravēt, nedz rušināt. Lai nomāktu nezāles, ap ceriem var aplikt nopļautu mauriņa zāli vai kādu citu mulčai piemērotu materiālu. Pēc apgriešanas nav nekādas vajadzības, pietiek, ja noplūc noziedējušos ziedus un novītušās lapas.

Ja sniega rozei nav sarūpēti piemēroti augšanas apstākļi, lapas mēdz pārklāt melni plankumi. Tad jāskatās, vai augs nav pārmēslots, vai augsne nav pārāk mitra un vai vieta nav pārāk ēnaina. Ja visas prasības izpildītas, bet plankumi vairojas, tad gan sniega roze kārtīgi jāapgriež.