foto: LETA
Daugavas lokos rada ērtības tūristiem
Dabas parks "Daugavas loki".
Viena Vide Visiem
2018. gada 7. janvāris, 05:22

Daugavas lokos rada ērtības tūristiem

Kas Jauns Avīze

Daugavpils novadā, dabas parka Daugavas loki teritorijā, izveidoti jauni infrastruktūras objekti tūristu ērtībām un vienlaikus dabas saudzēšanai.

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīto projektu, labiekārtota jauna krasta zona, kur būs iespējams ērti nolaist vai izvilkt laivu vai plostu, izkāpt krastā un atpūties.

Teritorija papildināta ar nojumi ar galdu un soliem, tualeti, izveidota skatu platforma kuģa formā un koka rotaļu kuģis. Konstrukcijas ir pieejamas arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Būvdarbus veica SIA BauForm un Labie koki.

Daugavpils novada domes Attīstības pārvaldes Plānošanas nodaļas vadītāja un projekta vadītāja Olga Lukaševiča norāda, ka Daugava ir kaprīza upe, ar savām ūdens svārstībām, savdabīgiem krastiem un vērtīgiem biotopiem, tāpēc krastā līdz šim bija ļoti grūti atrast ērtu vietu, kur varētu atpūsties un pietauvot savu ūdens transportlīdzekli. Atbilstošas infrastruktūras trūkuma dēļ laivotāji izbradāja vērtīgos biotopus un veicināja stāvu nogāžu eroziju.

Projekta mērķis ir mazināt antropogēnās – cilvēku radītās – slodzes, tostarp tūrisma un vides piesārņojuma ietekmi uz Daugavas loku īpaši aizsargājamiem biotopiem, veidojot kvalitatīvas infrastruktūras tīkla pamatus ūdens tūrismam un veselības veicināšanai un sekmējot UNESCO nacionālā mantojuma sarakstā iekļauto vērtību saglabāšanu.

Projekts noslēgsies martā, īsi pirms tūrisma sezonas atsākšanas. Tā gaitā vēl tiks izveidota veselības taciņa un ar lietderīgu informāciju papildināti informatīvie stendi. Kopējās izmaksas ir 100 738 eiro, no kuriem 85% ir Eiropas Savienības finansējums, 4,5% – valsts budžeta dotācija un 10,5% – pašvaldības līdzekļi.

Pēc Daugavpils un Krāslavas novada tūrisma informācijas centru datiem, 2016. gadā dabas parku Daugavas loki apmeklēja vairāk nekā 59 000 tūristu.