foto: Publicitātes
Uzņēmumiem piedāvā šķirot papīru
"Rīgas namu pārvaldniekā" uzstādītas 40 šādas kastes.
Viena Vide Visiem
2017. gada 30. septembris, 06:37

Uzņēmumiem piedāvā šķirot papīru

Kas Jauns Avīze

Rīgas namu pārvaldnieks ieviesis atkritumu šķirošanu savos birojos. Administratīvajā ēkā, teritoriālajos iecirkņos un klientu apkalpošanas centros uzstādītas 40 kastes papīra šķirošanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašvaldības uzņēmums piedalās atkritumu apsaimniekošanas SIA "Clean R" programmā "Ekobirojs", kas aizsākta jau 2010. gadā. Tā ir izstrādāta gan maziem, gan lieliem uzņēmumiem, kuri nolēmuši atbalstīt zaļo dzīvesveidu. Programma ir piemērota uzņēmumiem, kuri vēlas saņemt ISO sertifikātu par vides auditu.

“Mēs aicinām piedalīties ikvienu uzņēmumu, sniedzot instrukcijas un aprīkojumu papīra šķirošanas uzsākšanai – tās ir speciāli veidotas kastes no kartona, paredzētas visdažādākajiem birojiem. Parasti lielās kartona kastes šķirošanai tiek novietotas pie kopējamiem aparātiem, individuālās – pie darba galdiem,” portālā riga.lv stāsta "Clean R" Atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītājs Valērijs Stankevičs.

Arī klienti kastēs apkalpošanas centros var izmest makulatūru. “Galvenais – papīram jābūt tīram. Nevajadzētu tur izmest savu sviestmaizītes papīru,” skaidro Stankevičs. Kad kastes ir pilnas, tās iztukšo speciālos konteineros, kas parasti ir novietoti pagalmā. Konteiners ir ar slēdzeni, lai nepiederošas personas nevarētu sabojāt paveikto darbu, patvaļīgi izmetot sadzīves atkritumus.

Grūtākais esot mainīt savus paradumus, taču jau pēc neilga laika papīra šķirošana kļūst automātiska. Ekobiroja projektā piedalās aptuveni 80 uzņēmumu, gan bankas, gan būvfirmas, gan Rīgas dome.

Sadarbībā ar lielāko namu apsaimniekotāju galvaspilsētā plānots soli pa solim iet arī tālāk un šķirot ne tikai papīru, bet arī PET pudeles un iepakojumu.

Rīgas namu pārvaldniekā savāktā papīra daudzums varētu sasniegt pat 400–600 kilogramu. Tas atbilst astoņiem līdz deviņiem kokiem. Tālāk papīrs nonāk "Clean R" šķirošanas punktos, kur darbinieki pārbauda, lai nebūtu nekādu piejaukumu.
Pēc šķirošanas papīru apkopo ķīpās – kubos, katrs no tiem sver aptuveni 200 līdz 300 kilogramu. Šādi sapresētu papīru nodod pārstrādes rūpnīcai, lai tam dotu otro dzīvi.