Pirmie pavasara marinējumi - 2 neparastas receptes
Gribi neparastāku, bet garšīgu uzkodu pie ceptas un vārītas gaļas, pie tvaicētām grūbām un kuskusa? Iemarinē rabarberus un redīsus!
Marinēti rabarberi
2 kg gabaliņos sagrieztu rabarberu
500 g cukura
125 ml šerija
1 l viegla baltvīna etiķa
1–2 ēdk. rīvētas citrona miziņas
1–2 tējk. svaigu timiāna lapiņu
1. Katlā uzvāri etiķi kopā ar šeriju, citrona miziņām, timiānu un cukuru un maisot turpini vārīt, līdz cukurs izkūst.
2. Pievieno rabarberus un vāri, līdz tie kļūst gandrīz mīksti.
3. Pildi burkās, pārlej ar etiķa sīrupu un pa nakti noliec vēsumā.
4. Nākamajā dienā sīrupu nolej un uzvāri, tad atdzesē un atkal pārlej rabarberiem. Aizvāko un uzglabā vēsā vietā.
Marinēti redīsi
Šo recepti var izmantot arī rutku marinēšanai – tos sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Savukārt piparu devu var lielā mērā aizstāt vai arī mazliet papildināt ar sinepju sēklām.
3 prāvas buntītes redīsu
500 ml ūdens
180–200 ml 9% etiķa
120–150 g cukura
1 ēdk. eļļas
10 zaļie piparu graudiņi
1 nepilna tējk. melno un smaržīgo piparu graudiņu
sāls pēc garšas
diļļu un pētersīļu zariņi – ja vēlas
1. Redīsiem nogriež lapas, pašus redīsus vairākās vietās sadursta.
2. Katlā uzvāra ūdeni ar cukuru. Pievieno etiķi, eļļu, piparus un sāli pēc garšas un vēlreiz uzvāra. Ieber redīsus un pāris minūtes pavāra.
3. Burkās ieliek garšaugu zariņus, iepilda redīsus un pārlej ar marinādi. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.