Cept, grilēt vai tvaicēt? 8 virtuves padomi, kā saglabāt vērtīgo produktos
Tam, kā mēs gatavojam ikdienas maltītes, ir nozīme, jo ar uzturu jāuzņem ne tikai tauki, olbaltumvielas un ogļhidrāti, bet arī vitamīni, minerālvielas un citi savienojumi. Kas jāņem vērā, gatavojot ēdienu, stāsta uzturzinātniece Eva Kataja.
Varētu domāt, ka termiski neapstrādāti produkti, piemēram, svaigi dārzeņi, ir vislabākais veids, kā uzņemt visu nepieciešamo, taču tā nemaz nav. Ar svaigiem dārzeņiem, piemēram, nevar uzņemt tik daudz likopēna vai bēta karotīna kā ar vārītiem vai apceptiem. Taču svaigajos noteikti būs vairāk C vitamīna. Ne velti uztura speciālisti iesaka ēst gan svaigus, gan termiski apstrādātus dārzeņus.
Neviena gatavošanas metode neļauj pilnībā saglabāt produktos visas uzturvielas, taču ir metodes, kurās zūd vairāk uzturvielu, un tādas, kurās – mazāk. Īsāks gatavošanas laiks, zemāka temperatūra un minimāls ūdens daudzums – lūk, atslēgas vārdi, lai maksimāli saglabātu produkta bioloģisko uzturvērtību.