Zīmola "Mango" blūze izsauc viedokļu kaujas: vai auduma apdruka ir nacistiska?
Vienkārši zigzags? Zibens? Elektrības bīstamības zīme? Vai arī patiešām "esesiešu" simbolika?
Trakā pasaule
2014. gada 22. oktobris, 12:24

Zīmola "Mango" blūze izsauc viedokļu kaujas: vai auduma apdruka ir nacistiska?

Jauns.lv

Spānijas kompānijas "Mango" ražota sieviešu blūze izsaukusi sašutumu daudzos klientos, sevišķi asas diskusijas izvērtušās sociālajos tīklos starp vācu tautības cilvēkiem. Apģērbu zīmola mājaslapā, kā arī daudzos veikalos par apmēram 46 eiro var nopirkt dāmu blūzi - uz balta auduma rotājas mazmazītiņi zibentiņi. Tos traktē kā "esesiešu" simboliku.

Zibens formai līdzīgs zigzags tika lietots nacistiskās Vācijas paramilitārajā organizācijā "SS", ko vadīja Ādolfs Hitlers. Tieši to uz blūzes saskatījuši daudzi "Mango" apģērba cienītāji, nekavējoši ar informāciju daloties sociālajos tīklos.

"Mango" vadība tika piespiesta atvainoties par "antisemītisko" blūzi sakot, ka sanākusi vienkārši neveiksmīga asociācija un apdruka uz blūzes esot mazi zibeņi, nevis nacistu simbolika. Bet interneta lietotāji sacenšas asprātībā, komentējot šo izstrādājumu. "Nacistu šiks,"  tviterī blūzi raksturoja kāds cilvēks.

Jāpiebilst, ka "Mango" ir jau otrais šāda veida pārpratuma upuris. Pirms dažiem mēnešiem tamlīdzīga liga gadījās citam populāram masu apģērbu ražotājam - "Zara".  Tas saņēmis pārmetumu gūzmu pēc tam, kad pircēji sociālajos tīklos dalījās savā sašutumā par veikalu tīklā nopērkamu krekliņu bērniem: tas ir svītrains un ar dzeltenu zvaigzni krūšu kreisajā pusē – stipri līdzīgs tam apģērbam, kādu bija spiesti valkāt ebreji nacistu nāves nometnēs.

Apģērbs, kas dzeltenās Dāvida zvaigznes dēļ daudziem patērētājiem asociējas ar Otrā pasaules kara laikā nometnēs ieslodzītajiem, pašas kompānijas izpratnē ir vienkārši šerifa krekls. Pēc tam, kad fotogrāfijas ar divdomīgo izstrādājumu pārplūdināja sociālos tīklus, „Zara” tūdaļ atvainojās un solīja kreklu maksimāli ātri izņemt no veikalu plauktiem.

Kasjauns.lv, Foto: Mango, Zara