Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kino

Latvijas un Lietuvas kopdarbs "Sausi slīkstot" nonāk kinoteātros

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Lokarno Starptautiskajā kino festivālā godalgotās un no Lietuvas puses Oskara nominācijai izvirzītās filmas “Sausi slīkstot” pirmizrāde Latvijā notiks 23. oktobrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmā, un no 25. oktobra filmu demonstrēs kinoteātros visā Latvijā.

Latvijas un Lietuvas kopdarbs "Sausi slīkstot" non...

“Sausi slīkstot” (Seses / Drowning Dry, Lietuva, Latvija, 88`) tapusi kā Lietuvas un Latvijas kopražojums, un Latviju tajā pārstāv līdzproducents Matīss Kaža, kostīmu māksliniece Laura Krauklis un grima mākslinieces Ieva Sebre un Aija Beata Rjabovska. Jau uzreiz pēc pirmizrādes Šveicē tās autori izbaudīja triumfa mirkli, jo Lokarno kino festivāla žūrija, izvērtējusi visas galvenā konkursa filmas, divas balvas piešķīra Laurīna Bareišas lentei - to atzina par labāko kategorijās “Labākais režisors” un “Labākais aktieris”, turklāt balvas saņēma visi četri galveno lomu atveidotāji. Filma “Sausi slīkstot” bija nominēta arī Lokarno konkursa galvenajai balvai “Zelta Leopardam”, un Lietuvā tā kļuvusi par kases hitu - filmu jau noskatījušies vairāk nekā 35 000 skatītāju.

Lai nosvinētu Tomasa dzimšanas dienu un Lūkasa uzvaru nozīmīgā cīņas sporta spēlē, divas māsas organizē brīvdienu atpūtu savā lauku mājā. Kopā ar bērniem abi pāri vakariņo, peldas tuvējā ezerā, apspriež savstarpējās attiecības un ģimenes finanses. To aprauj nelaimes gadījums, pēc kura abas ģimenes vairs nedzīvos kā iepriekš.

Filmas “Sausi slīkstot” scenārija ideja nav izdomāta, bet ļoti personiska. Pirms vairākiem gadiem Laurīns Bareiša atdzīvināja savu divgadīgo dēlu, un tam sekoja neskaitāmas panikas lēkmes un bažas par bērna dzīvību, kas tik labi saprotamas visiem vecākiem. Lai saprastu savas emocijas, Bareiša liktenīgo situāciju, kas ilgusi ne vairāk kā minūti, savā prātā izdzīvojis daudzas reizes, un, par laimi, toreiz viss beidzies labi un bez jebkādām blaknēm. Taču viņš pamanīja, ka, vēlreiz un vēlreiz to atceroties, prāts viņu sargā un piedāvā dažādus skatījumus, kas savukārt kļuva par pamatu filmas četru varoņu reakcijai uz pie ezera - un ne tikai - notikušo. Katrā situācijā katrs varonis reaģē savādāk - vai tā būtu īstā cīņa, vai sparings, vai vakariņas ar orgānu donoru, vai attiecības starp māsām un viņu vīriem.

Filmas montāžu Laurīns Bareiša, kurš ir arī “Sausi slīkstot” režisors, scenārists un operators, simboliski pielīdzinājis “sausajai slīkšanai” - ļoti retai parādībai, kas šajā filmā kalpo kā abu māsu ģimeņu noklusēto problēmu katalizators, un piedzīvotā traģēdija kļūst par atskaites punktu, pēc kura varoņi ir spiesti samierināties ar piedzīvoto un dzīvot tālāk.

Laurīns Bareiša dzimis 1988. gadā un ieguvis maģistra grādu kino režijā. Starptautisku atzinību viņš ieguva ar debijas filmu “Svētceļnieki” (2021), kas saņēma balvu Venēcijas kino festivālā, kur bija izrādīta apakšprogrammā “Horizonti”, un tika izrādīta arī Salonikos un citos kino festivālos. Viņš strādā arī kā operators, un Bareišas īsfilmas bijušais iekļautas gan Venēcijas, gan Lokarno, gan Berlīnes kino festivālu programmās.

Aktrise Gelmina Glemžaite (filmā “Sausi slīkstot” - Ernesta) Lietuvā ir labi zināma un godalgota kino televīzijas un teātra aktrise, un viņas podkāsts ir guvis lielu klausītāju atzinību. Arī Agne Kaktaite (filmā Juste) var lepoties ar pieklājīgu fanu loku, un filmā “Sausi slīkstot” viņa nospēlējusi savu pirmo lielo kinolomu. Lūkasa lomas atveidotājs Pauls Markevičs ir kino un teātra režisors un aktieris, kurš filmējies arī L. Bareišas “Svētceļniekos” un trīs reizes bijis nominēts Lietuvas nacionālajai kino balvai “Sudraba dzērve”, un tie nav vienīgi taustāmie profesionāļu atzinības apliecinājumi viņa karjerai, kurā liela uzmanība pievērsta instalācijām; viņš arī piedalījies milzu popularitāti un 10 “Emmy” balvas ieguvušajā miniseriālā “Černobiļa” (2019). Aktieris un mūziķis Giedrs Kiela (filmā - Tomass) savas karjeras pamatus izveidoja, piedaloties L. Bareišas debijas filmā “Svētceļnieki”, kas aktierim sagādāja “Sudraba dzērvi”, un viņš ir Lietuvā populārās grupas “Solo Ansamblis” dalībnieks.

Oktobra sākumā Laurīna Bareišas filmu “Sausi slīkstot” izrādīja Busanas Starptautiskajā kino festivālā Dienvidkorejā, un 23. oktobrī to demonstrēs Rīgas Starptautiskajā kino festivālā. To ar savu klātbūtni pagodinās arī pats režisors un producentes no Lietuvas Klementina Remeikaite un Rūta Kiaupaite, kā arī producents Matīss Kaža.

No 25. oktobra filmu “Sausi slīkstot” demonstrēs kinoteātros visā Latvijā. Savukārt 3. novembrī plkst. 18:30 kinoteātrī “Splendid Palace” notiks īpašais seanss ar kinokritiķes Dārtas Ceriņas ievadlekciju “Ģimenes lietas. Baltijas laikmetīgā kino piemēri”, kas ļaus gūt plašāku ieskatu ģimenes modeļos, strukturālajās varas attiecībās un pagātnes (ne)pārvaramībā, kas pēdējā desmitgadē spoguļojusies spēcīgos Baltijas kinodarbos.

Filma “Sausi slīkstot” tapusi, sadarbojoties 2014. gadā Viļņā dibinātajai kinostudijai “Afterschool” un Latvijas studijai “Trickster Pictures”, kurā tapušas arī Matīsa Kažas filmas “Neona pavasaris” (2022), Lindas Oltes “Māsas” (2022), tapšanā ir Lindas Oltes spēlfilma “Bērns” un vairākas citas dokumentālas un spēlfilmas.