Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Trakā pasaule

Ziemeļkoreja vairs nelieto čučhes kalendāru - vai Kims Čenuns grasās aizēnot savu "pusdieva" statusā esošo vectēvu Kimu Irsenu un tēvu Kimu Čeniru?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Ziemeļkoreja pārstājusi izmantot čučhes kalendāru, kurā laika skaitīšana sākta ar komunistiskās Ziemeļkorejas dibinātāja, pašreizējā diktatora Kima Čenuna vectēva Kima Irsena dzimšanas gadu, vēsta "The Korea Times".

Ziemeļkoreja vairs nelieto čučhes kalendāru — vai ...

Saskaņā ar šo čučhes jeb pašpietiekamības ideoloģijas kalendāru "Mūžīgā prezidenta" Kima Irsena dzimšanas gads — 1912. gads — tika uzskatīts par 1. čučhes gadu. Kalendāru oficiāli pieņēma 1997. gada 8. jūlijā, tieši trīs gadus Kima Irsena nāves 82 gadu vecumā, bet spēkā tas stājās 9. septembrī "Republikas dibināšanas dienā". Tas bija Kima Čenira (1941 vai 1942 – 2011) kārtējais solis sava tēva glorificēšanai, vienlaikus nostiprinot savu varu.

Čučhes kalendārā mēnešu un dienu skaits neatšķiras no Gregora kalendāra, taču šajā laika skaitīšanas sistēmā nepastāvēja gadi "pirms čučhes", bet tos norādīja saskaņā ar Gregora kalendāru, gluži tāpat kā tad, kad laika posma sākums bija pirms 1912. gada. Gregora kalendāru pārtrauca norādīt kopā ar čučhi 2022. gadā, pastiprinoties cīņai pret "Rietumu kaitīgo ietekmi".

Lai gan Kima Čenuna runā 10. oktobrī un Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā 11. oktobrī bija norādīts 113. čučhes gads, Kima Čenuna ietekmīgās māsas Kimas Jočenas paziņojumā 12. oktobrī čučhes gada vairs nebija, aprobežojoties ar 2024. gadu. Arī Ziemeļkorejas galvenajā laikrakstā “Rodong Sinmun” no 13. oktobra ir norādīts tikai Gregora kalendārs.

Uzskata, ka 42 gadus vecais tirāns pārtrauc lietot čučhes kalendāru, lai veidotu savu personības kultu, norobežojoties no savu priekšteču, jo īpaši pusdieva statusā pielūgtā vectēva personības kultiem.

“Izskatās, ka tas ietilpst Kima Čenuna centienos izveidot savu neatkarīgo personības kultu, kas bijis acīmredzami kopš šī gada sākuma,” izteikusies kāda Dienvidkorejas Apvienošanās ministrijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.