Nav tik sirsnīgi, kā izskatās. Kādu rūgtu patiesību slēpj karaļnama apsveikumi princim Harijam dzimšanas dienā?
foto: CAMERA PRESS/Mark Stewart/PL / Vida Press
Princis Harijs 2018. gadā.
Slavenības
2024. gada 17. septembrī, 06:59

Nav tik sirsnīgi, kā izskatās. Kādu rūgtu patiesību slēpj karaļnama apsveikumi princim Harijam dzimšanas dienā?

Gerda Ansone

Jauns.lv

Princis Harijs 40. dzimšanas dienā saņēma publisku apsveikumu sociālajos tīklos gan no tēva karaļa Čārlza, gan brāļa prinča Viljama un viņa sievas princeses Ketrīnas. Tomēr tas nešķiet solis pretī izlīgumam...

Nav tik sirsnīgi, kā izskatās. Kādu rūgtu patiesīb...

Daudzi ar nepacietību gaidīja, vai karalis Čārlzs un princis Viljams sveiks no karaļnama aizgājušo princi Hariju viņa 40. dzimšanas dienā, kas bija svētdien, 15. septembrī. Kā zināms, ģimenē valda saspringtas attiecības un kopš Harija aiziešanas no karaļnama ģimene princi viņa jubilejās un citos nozīmīgos svētkos turpmāk nav sveikusi. Tomēr daudziem par pārsteigumu Harija dzimšanas dienā dienas rītā pulksten 8.28 karaliskās ģimenes oficiālajā kontā "The Royal Family", kurā tiek pārstāvēts karalis Čārlzs, parādījās apsveikums: “Novēlam Saseksas hercogam šodien daudz laimes 40. dzimšanas dienā!” Sveiciens tika papildināts ar karaļa jaunākā dēla fotogrāfiju, kurā viņš redzams, plati smaidām, kad pildīja oficiālos pienākumus, vēl esot karaļnamā.

Lai gan lielākajai daļai cilvēku šis ieraksts var šķist mazliet neparasts, tas raisījis plašas diskusijas karaļnama komentētāju rindās. Pērn, kad britu karaliskā ģimene soctīklos neapsveica Hariju dzimšanas dienā, Bakingemas pils paziņoja, ka publiskie dzimšanas dienas apsveikumi sociālajos medijos tiek nosūtīti tikai “strādājošajiem karaliskās ģimenes pārstāvjiem”.

Saseksas hercogs bija dzirdēts atzīstam, ka ģimene nav ar viņu sazinājusies, kad 2023. gada “Invictus Games” spēlēs Vācijā kāds no faniem apjautājās princim par viņa dzimšanas dienu. Šā gada 4. augustā, kad Saseksas hercogiene Megana Mārkla atzīmēja savu 43. dzimšanas dienu, Harija radu oficiālajos kontos sociālajos tīklos valdīja klusums un neviens no karaliskās ģimenes nesveica Meganu svētkos.

Karaļnama eksperts Svārs Nanans-Sens britu kanālā “GB News” atklājis dažas intriģējošas nianses, kas saistītas ar karaļnama apsveikumu Harijam dzimšanas dienā. Fotogrāfija, kas izmantota apsveikumam, datējama ar 2018. gada jūliju, kad princis Harijs vēl strādāja karaļnama labā un kopā ar sievu Meganu Mārklu bija devies oficiālā vizītē uz Dublinu. Eksperts lēš, ka fotogrāfijas oriģinālā princim līdzās sēdējusi arī Megana, taču viņa nogriezta no šī attēla, kad karaliskā ģimene izvēlējusies fotogrāfiju dzimšanas dienas apsveikumam.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Princis Harijs un Megana Mārkla oficiālajā vizītē Dublinā 2018. gadā. Tieši no šīs vizītes preses fotogrāfijām karaliskā ģimene izraudzījusies vienu, ar kuru sveikt Hariju 40. dzimšanas dienā.
Princis Harijs un Megana Mārkla oficiālajā vizītē Dublinā 2018. gadā. Tieši no šīs vizītes preses fotogrāfijām karaliskā ģimene izraudzījusies vienu, ar kuru sveikt Hariju 40. dzimšanas dienā.

No vienas puses, sveiciens Harijam dzimšanas dienā tiek tulkots kā olīvzara pasniegšana jaunākajam dēlam un cerība uz izlīgšanu pēc gadiem ieilgušajām nesaskaņām. Tajā pat laikā sveiciens arī parāda, ka Megana Mārkla nav monarha domās pēc viņas publiskajiem negatīvajiem izteikumiem par karaļnamu aizvadīto četru gadu laikā.

Divas stundas pēc karaļa apsveikuma sveiciens Harijam nosūtīts arī no Velsas prinča Viljama un princeses Ketrīnas oficiālā soctīklu konta: “Novēlam Saseksas hercogam daudz laimes 40. dzimšanas dienā!” Taču eksperts norādījis uz kādu būtisku detaļu, kas liecinot, ka sveiciens nenāk personīgi no Viljama un Ketrīnas. Kad vēstījums soctīklos ir personīgs, tas tiek parakstīts ar abu vārdu iniciāļiem “V & K”. Šajā reizē sveiciens nav parakstīts ar Velsas prinča un princeses iniciāļiem. Protams, nav šaubu, ka cilvēki, kas pārvalda troņmantnieku oficiālos soctīklu kontus, ir konsultējušies ar viņiem pirms vēstījuma nosūtīšanas. Taču tas liecina par zināmu vēsumu un apsveikuma rakstīšanu tīri formalitātes pēc. Kā zināms Velsas princis un princese jau ilgu laiku nesarunājas ar Saseksas hercogu. Kad Harijs pirms dažām nedēļām bija ieradies uz onkuļa bērēm Anglijā, tās apmeklēja arī Viljams. Taču aculiecinieki norādījuši, ka abi prinči izvēlējušies baznīcā vietas prom viens no otra un nav pārmijuši ne vārda.

Karaļnama eksperts uzskata, ka Viljama un Ketrīnas pārstāvji visticamāk vēlējušies sekot karaļa piemēram un nosūtījuši sveicienu Harijam apaļajā dzimšanas dienā, vai arī viņiem šķitis pārāk nekorekti, ignorēt Saseksas hercoga nozīmīgo jubileju. Ja netiks novērota ievērojama uzlabošanās Harija un ģimenes savstarpējās attiecībās nākamo 12 mēnešu laikā, eksperts uzskata, ka nevienam nebūs pārsteigums, ja 41. dzimšanas dienā Harijs nesaņems publisku sveicienu no brāļa vai tēva. Apsveikums 40. dzimšanas dienā ir pirmais, ko princis saņēmis no karaļnama kopš tronī kāpis viņa tēvs karalis Čārlzs III.