Cik ilgi cilvēks spējīgs apskaut koku? Ganas iedzīvotājs uzstāda pasaules rekordu šādā "ilgapskaušanā"
Abduls Hakims Avals apņēmies iestādīt 1461 koku – vienu par katru sava rekorda minūti. (publicitātes foto)
Trakā pasaule

Cik ilgi cilvēks spējīgs apskaut koku? Ganas iedzīvotājs uzstāda pasaules rekordu šādā "ilgapskaušanā"

Māris Puķītis

Jauns.lv

24 stundas un 21 minūte – sasniegts jauns koka apskāviena rekords, un tas atkal paveikts Āfrikā, šoreiz Ganā.

Cik ilgi cilvēks spējīgs apskaut koku? Ganas iedzī...

Jauno Ginesa rekordu izcīnījis 23 gadus vecais žurnālists Abduls Hakims Avals, kurš cieši apņēma koku pie Kumasi Kultūras centra, pārspējot vides aktīvisti Feitu Patrīciju Ariokotu no Ugandas, kura janvārī noturējās 16 stundas un sešas sekundes.

Avals uzņēmās šo izaicinājumu, lai vairotu izpratni par dabas aizsardzības nozīmi Ganā. Viņš apņēmās par katru sava rekorda mēģinājuma minūti iestādīt jaunu koku, un galu galā tas būs 1461 koks.

Noteikumi prasīja, lai Avals paliktu stāvam bez pārtraukumiem, ar rokām visu laiku apņēmis koku. Tā kā rekords tagad ir vairāk nekā 24 stundas, nākamajiem censoņiem tiks atļauti pārtraukumi, kuru kopējais ilgums būs divas stundas dienā, lai kompensētu miega trūkumu.

Jaunais rekordists savā dzimtajā pilsētā Garu ir pieredzējis postošās sekas, ko rada veģetācijas zaudēšana, un cer uzsākt valsts mēroga koku stādīšanas iniciatīvu. “Mēs zinām, kā ganā kļūst mazāk koku, kas ir būtisks resurss, no kura ir atkarīga visa cilvēce,” saka Avals. “Kaut gan par koku saglabāšanu mums ir mācīts jau kopš agras bērnības, ikviena ieguldījums nav tik nozīmīgs, kā tam vajadzētu būt. Šis mēģinājums visilgāk apskaut koku, manuprāt, ir svarīgs uzdevums, lai saglabātu cilvēku dzīvību, saglabājot kokus.”

Tikmēr Abubakars Tahiru no Ganas aprīlī uzstādīja Ginesa rekordu par visvairāk apskautajiem kokiem vienas stundas laikā –1123 jeb minūtē gandrīz 19. Viņš to paveica Alabamā, ASV, kur studē mežsaimniecību.