Režisore Žaklīna Cinovska par jezgu ap “Līvu” nosaukumu: kāds Pavītolam sakars ar grupas slavu?
foto: LETA
Filmas režisore Žaklīna Cinovska.
Mūzika

Režisore Žaklīna Cinovska par jezgu ap “Līvu” nosaukumu: kāds Pavītolam sakars ar grupas slavu?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Pašmāju rokgrupas "Līvi" viens no dibinātājiem Juris Pavītols paziņojis, ka nostiprinājis savā īpašumā ansambļa intelektuālo īpašumu nosaukumu "Līvi". Pavītols uzskata, līdz ar Jāņa Groduma aiziešanu viņsaulē "Līvi" ir kļuvuši par vēsturi un "tie zēni, kas sevi dēvē par grupu "Līvi", nav "Līvi".” Uz Pavītola paziņojumu reaģējusi arī režisore Žaklīna Cinovska.

Režisore Žaklīna Cinovska par jezgu ap “Līvu” nosa...

“Visu to Pavītola sacelto jezgu ap “Līviem” var tieši salīdzināt- kad tēvs pēc bērna piedzimšanas aiziet no ģimenes un neliekas par to ne zinis, bet tad, kad bērns gūst lielus panākumus, kļūst slavens un pat leģendārs, tad šis tētuks uzrodas un sadomā tam bērnam atņemt vārdu!” sociālajā tīklā “Facebook” pauda Cinovska.

“Rakstu, jo uz mani arī tas attiecas. Ja es izdomāšu izdot visu savu “Līvi” video klipu DVD, man tas būtu jāsaskaņo ar Juri? Tieši kāds sakars Juri, Tev ar šiem klipiem un manu autordarbu pastāvēšanu un pavairošanu? Ja izdomāšu uzrakstīt grāmatu, vai uzņemt filmu par mūsu garo sadarbību ar “Līviem”, par Horoskopu Žaklīnas& Līvu koncertturneju pa Latviju 90tajos, tad mums būs jāprasa atļauja?” raksta režisore.

“Ja kāds gribēs uztaisīt dokumentālo filmu, vai pētījumu par tik populārās dziesmas "Dzimtā valoda" vērtību un tās ietekmi uz mūsu tautas garu? Kā arī par pacēlumu kādu Līvi piedzīvoja tieši pēc tam. Kāds tieši Tev sakars ar šīs dziesmas un tā laika grupas sastāva fenomenu, lai ietu pie Tevis pēc atļaujas?! Cik tieši tas ir absurdi?” uzskata Cinovska.

Viņa pauda nožēlu, ka “tik leģendāras grupas pamatlicējs, kurš varēja palikt cienījams tieši ar to, pats sevi tā apkauno.”

“Ja pieņemam, ka Jurim Pavītolam taisnība, tad kad tad vajadzēja mainīt nosaukumu? Varbūt Ķiģelim, pēc tam, kad Juris aizgāja? Kāpēc Juris neprotestēja tad? Un, kas bija jādara Virgam, kad viņš pievienojās visa Ķiģela “Līvu” sastāvam, kā viens no dalībniekiem! Turklāt viņu apstiprināja viss Ķiģela sastāvs. Dēļ viena jauna dalībnieka bija jāmaina nosaukums? Vai jāmaina nosaukums bija, kad Virga sarakstīja “Dzimto valodu” un “Eglīti”, jo tad viņš sāka palikt pa līderi. Kāpēc Juris nekliedza tad?” raksta Cinovska.

Viņas ieskatā, pašreizējais “Līvu” sastāvs var patikt, var ļoti nepatikt, jo viņi tādi un šādi un vairs nav vecie “Līvi”, bet visu tāpat nosaka klausītājs un skatītājs: “Ja zāles un stadioni ir pilni, tātad “Līvu“ gars eksistē, lai kā pret to cīnītos šis saucamais tētuks. Diez vai tie īstie vecvecie “Līvi“ ar tām 70gadu dziesmām šodien piepildītu kaut vienu zāli. Bet jaunu ta nav! Jo laikmets iet un viss mainās! Viss!! Pat ir jāmainās, lai pastāvētu līdzi laikmetam.”

Viņa atgādināja, ka 17. novembrī Arēnā Rīga būs lielais “Līvu” Latvijas valsts pirmssvētku koncerts ar simfonisko orķestri no 16 “Līvu“ dziesmu diskiem: “No 16 albumiem, ar kuriem Tev, Juri, nav bijis nekāda sakara! Kā Tev šķiet, vai tur skatītāju un fanu būs mazāk, ja Tev tiešām izdosies atņemt šo vārdu? Un, starpcitu, vai Tu vari uzrakstīt partitūru orķestrim ~divdesmit hitiem? Vai “Līviem“ nav pozitīvs kārtējais sasniegums- Arēnas skatuve, simfoniskais orķestris un pilns stadions? Kādām sajūtām jābūt, lai gribētos kam tādam atņemtu vārdu? Bet Līvi tāpat tur skanēs, ar vai bez tēva dotā vārda. No tautas mutes nosaukumu neizraut ne ar kādiem patentiem.”