Trakā pasaule
2024. gada 19. jūlijā, 04:01

Fascinē čūskas, bet bail tām tuvoties? Tagad klaburčūsku dzīvei var sekot tiešsaistē!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

ASV Kolorado štatā īstenots ambiciozs projekts klaburčūsku dzīves pētīšanai un to reputācijas uzlabošanai — ar uzstādītās tīmekļa kameras palīdzību ikviens interesents var vērot ne tikai šo rāpuļu dzīvi, bet pats pārliecināties, ka tām ir gana daudz pozitīvo īpašību.

Fascinē čūskas, bet bail tām tuvoties? Tagad klabu...

Projektu vadošā bioloģijas profesore Emīlija Teilore norāda, ka midzenis kalna nogāzē Kolorado štatā ir viens no pasaulē lielākajiem, kas zināms zinātniekiem — tajā dzīvo apmēram 2000 čūsku! Tur tās slēpjas no plēsoņām un sildās saulītē. Precīzu šī megamidzeņa atrašanās vietu zinātnieki neatklāj, lai ziņkārīgo cilvēku pūļi netraucētu šos reptiļus, jo īpaši tādēļ, ka drīz tuvojas čūskulēnu pasaulē laišanas laiks.

Augustā pasaulē nāk klaburčūsku mazuļi, un skatītāji paši varēs pārliecināties, ka viņas ir labas mātes, ir pārliecināta Teilore. Atšķirībā no saviem sugasbrāļiem klaburčūskas rūpējas par saviem mazuļiem un aizsargā viņus no plēsējiem.

Ar šīs tiešraides translācijas palīdzību viņa cer uzlabot “nepamatoti apmeloto” klaburčūsku reputāciju. “Es centos aizstāvēt atstumtos un parādīt cilvēkiem, ka klaburčūskām ir arī cita puse, kas tiešām ir pelnījusi mūsu apbrīnu.”

Klaburčūskas parasti cenšas izvairīties no cilvēkiem un kož tad, kad sajūtas apdraudētas vai izprovocētas. Vairākos ASV štatos, to skaitā Kolorado, klaburčūskas ir aizsargātas ar likumu, un tās nedrīkst nogalināt, izņemot tikai pašaizsardzības nolūkā.

Tēmas