Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Britu zinātnieku atklājums: nīlzirgi lido
foto: Shutterstock
Šķietami lēnīgais nīlzirgs skrien visai ātri, līdz 30 kilometriem stundā, un drusciņ arī lido.
Trakā pasaule

Britu zinātnieku atklājums: nīlzirgi lido

Māris Puķītis

Jauns.lv

Nu, ne sevišķi augstu un ilgi, bet tomēr – britu zinātnieki nākuši klajā ar pētījumu, kas godam pretendē uz “Ig Nobel” jeb Šnobeļa balvu.

Britu zinātnieku atklājums: nīlzirgi lido...

Zīdītāji, kas sver līdz 3,6 tonnām, ātri pārvietojoties, bieži var atstāt atrauties no zemes, atšķirībā no citiem “smagsvara” dzīvniekiem, piemēram, degunradžiem un ziloņiem.
Pētnieki no Karaliskās veterinārās koledžas Londonā noskaidrojuši, ka nīlzirgi noturas gaisā līdz pat veselām 0,3 sekundēm. Pētījumam izmantoti video, kas uzņemti ar diviem nīlzirgiem, kas pārvietojās pa savu aploku “Flamingo Land Resort” Jorkšīrā un arī internetā atrodamie materiāli.

“Mēs jūtam saviļņojumu sniegt atklātībai pirmo pētījumu, kas vērsts tikai uz to, lai atklātu, kā nīlzirgi staigā un skrien,” pauž pētījuma vadošais autors, profesors Džons Hatčinsons. “Mēs bijām patīkami pārsteigti, redzot, kā nīlzirgi nokļūst gaisā, kad viņi ātri pārvietojas – tas ir patiešām iespaidīgi!”

Līdz šim  bija ļoti maz zināms par to, kā nīlzirgi pārvietojas, jo tie parasti mīt ūdenī vai tā tuvumā. Kīrans Holidejs, “Flamingo Land Resort” zinātnes un dabas saglabāšanas pārraugs, norāda: “Esmu gandarīts, ka mēs varējām palīdzēt vākt šos vērtīgos datus.”

Savvaļā Āfrikā mīt 125 000 līdz 300 000 nīlzirgu, vislielākās populācijas ir Zambijā (40 000) un Tanzānijā (20 000 līdz 30 000). Tie ir smagākie sauszemes dzīvnieki uzreiz pēc ziloņiem un vieni no bīstamākajiem. 

Šķietami lēnīgie nīlzirgi nogalinājuši daudz vairāk cilvēku nekā lauvas –  vidēji gadā ap 500 upuru, turklāt reizēm mēdz uzbrukt arī situācijās, kad nemaz nav izprovocēti. Tie negriež ceļu arī krokodiliem un lauvām, sargājot sevi un mazuļus. Nīlzirgam ir spēcīgākais sakodiens no visiem zīdītājiem.