foto: Image supplied by Capital Pictures
"Prāta spēles 2" – pirmā 2024. gada filma, kuras kases ieņēmumi pārsnieguši 1 miljardu ASV dolāru
Filma šobrīd skatāma arī Latvijas kinoteātros.
Kino
2024. gada 1. jūlijs, 10:12

"Prāta spēles 2" – pirmā 2024. gada filma, kuras kases ieņēmumi pārsnieguši 1 miljardu ASV dolāru

Izklaides nodaļa

Jauns.lv/CNN

Animācijas filma "Prāta spēles 2" pasaules kino kases ieņēmumos pārsniegusi 1 miljardu ASV dolāru. Šādu sniegumu filma uzrādījusi tikai 19 dienas pēc iznākšanas.

"Mēs esam absolūti sajūsmā, ka esam sasnieguši šo fenomenālo pagrieziena punktu rekordīsā laikā, un tas vēlreiz pierāda, ka pasaules skatītājiem interesē lieliskas filmas," paziņojumā presei sacīja "Disney" izpildvaras viceprezidents kinoteātru izplatīšanas jautājumos Tonijs Čemberss. 

Pēc viņa teiktā, filmas ievērojamie panākumi ir ne tikai "Pixar" komandas neticamā radošuma apliecinājums, bet arī piemērs tam, ka kino skatīšanās ir vislabākā nodarbe.

Saskaņā ar "Comscore" datiem, līdz filmas iznākšanai 16. jūnijā pārdošanas apjomi vietējā tirgū bija par vairāk nekā 25 % atpalikuši no 2023. gada rādītājiem, taču pēdējo nedēļu laikā iekšzemes kases ieņēmumu deficīts ir samazinājies no 27% līdz 19%, un tas lielā mērā ir saistīts ar filmas "Prāta spēles 2" pārsteidzošo un ļoti gaidīto sniegumu.

Filma "Prāta spēles 2", kas no 14. jūnija ir skatāma arī Latvijas kinoteātros, ir stāsta turpinājums par pusaudzes Railijas prātu - jaunākajā daļā tas piedzīvo izmaiņas, lai atbrīvotu vietu kaut kam pavisam negaidītam: jaunām emocijām, tostarp trauksmei.

Daudzi skatītāji uzskata, ka animācijas filma, kas stāsta par emociju izprašanu, ir ļoti lielā mērā domāta arī pieaugušajiem. "TikTok" platformā īpaši populāra kļuvusi filmas aina, kurā Prieks saka: "Varbūt Trauksmei ir taisnība, un kļūstot vecākiem, mēs izjūtam mazāk prieka." 

"Prāta spēles 2" ir šī gada pelnošākā filma un pirmā, kas pārsniegusi 1 miljardu ASV dolāru kopš pagājušā gada jūlijā iznākušās filmas "Bārbija". Tā arī pievienojas astoņām citām "Disney" un "Pixar" filmām, kuru ieņēmumi pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru, tostarp "Lieliskie 2", "Frozen" filmām un divām pēdējām "Rotaļlietu stāsta" daļām.

Vienlaikus Daniels Lorijs no "Box Office Pro", kas apkopo pārdošanas un izrādīšanas laika datus no tūkstošiem kinoteātru visā ASV, atzīst, ka aktieru streika ietekme uz kases ienākumiem ir skaidri redzami gada pirmajos piecos mēnešos, bet jūnijs ir parādījis, cik izšķiroša ir kinoteātru loma filmu industrijā.