foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mākslinieks Juris Ģērmanis jau 72 gadus katru dienu glezno
Gleznotāji tēvs un meita – Juris Ģērmanis un Agnija Ģērmane – mākslinieces Sarmītes Caunes (vidū) personālizstādes atklāšanā.
Slavenības
2024. gada 28. jūnijs, 12:12

Mākslinieks Juris Ģērmanis jau 72 gadus katru dienu glezno

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Mākslinieks Juris Ģērmanis, kam nesen bija 83. dzimšanas diena, pārdzīvo gan par paša sievas, gan dvīņubrāļa gleznotāja Andreja Ģērmaņa veselību, taču joprojām katru dienu glezno.

“Saviesīgus pasākumus praktiski neapmeklēju, jo sadzīve diktē savus noteikumus. Sievai ar veselību nav labi, viņa guļ uz gultas, un es pats par viņu absolūti rūpējos,” žurnālam "Kas Jauns" atklājis cienījamais gleznotājs, sastapts ģimenes draudzenes mākslinieces Sarmītes Caunes gleznu personālizstādes atklāšanas pasākumā, kur bija ieradies kopā ar meitu – pazīstamo gleznotāju Agniju Ģērmani.

“Meita ir mans lielais balsts, uz vecumu neļauj nolaist rokas, visu laiku mani biksta, lai gleznoju. Un tā jau kopš 11 gadu vecuma, kad iestājos Rozentāļos, es gleznoju pilnīgi katru dienu,” stāsta mākslinieks.

Vaicāts, kā klājas dvīņubrālim Andrejam, kurš arī ir paaudzēs augstu vērtēts gleznotājs, Juris Ģērmanis nopūšas un atzīst, ka pārdzīvo par brāļa veselību: “Brālis fiziski ir švakāks, viņš nevar vairs paiet un, tāpat kā mana sieva, ir faktiski uz gultas. Par viņu rūpējas viņa sieva. Uz vecumu izskatā vairs neesam tik līdzīgi, lai gan bērnībā mūs vispār neatšķīra. Aizvien ar smaidu atminos skolas laikus, kad gājām vienā klasē un sēdējām blakus. Skolotāja nekad nezināja, kurš no brāļiem ir kurš. Tikai izsauca Ģērmani, nenojaušot, kurš Juris, kurš Andrejs. Brālis bija tāds aktīvāks, viņš lēca kājās un gāja pie tāfeles, bet man nekas nebija jādara!”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dvīņubrāļi Ģērmaņi.