foto: ZUMAPRESS.com
Neizmantota īstā balss un harizmas trūkums - Eimijas Vainhausas fani kritizē filmu "Back to Black"
"Back to Black" ir 2024. gada biogrāfiska drāma, kas balstīta uz britu dziedātājas un dziesmu autores Eimijas Vainhausas dzīvi.
Kino
2024. gada 20. maijs, 11:34

Neizmantota īstā balss un harizmas trūkums - Eimijas Vainhausas fani kritizē filmu "Back to Black"

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Filma “Back to Black”, kas vēsta par pāragri mūžībā aizgājušo dziedātāju Eimiju Vainhausu, izpelnījusies pretrunīgu vērtējumu. Filmas režisore Sema Teilore-Džonsone atklājusi, kā uzņem filmai veltīto kritiku.

Filma “Back to Black” ir stāsts par 21.gadsuimta zvaigzni Eimiju Vainhausu,  sākot no viņas pusaudzes gadiem līdz pasaulslavenā albuma “Back to Black” tapšanai. Filmā atklāta mūziķes radošā dzirksts, asprātība un atklātība, kā arī tajā cenšas izprast viņas dēmonus. Albums “Back To Black” ieguva piecas "Grammy" mūzikas balvas, un ir viens no visvairāk pārdotajiem albumiem. Kā teikts  filmas pieteikumā, tajā ir jūtami Eimijas sirdspuksti, skaļāki ar katru sirdssāpi, katra dziesma ir viņas un Bleika mīlas stāsts.

Intervijā televīzijas raidījumā “Today”, atbildot uz jautājumu, kā viņa reaģējusi uz negatīvajiem komentāriem no faniem, kuri uzskata, ka viņas veidotā biogrāfiskā filma par Eimijas Vainhausas dzīvi varētu būt "pārāk simpātiska" vai tieši otrādi "ekspluatējoša kaut kādā veidā”, filmas režisore Teilore-Džonsone atzina, ka fanu spiediens nebija jūtams.

"Man bija jāizslēdz no savas apziņas sabiedrības gaidas un vienkārši jākoncentrējas uz filmu. Radošā veidā es pieņēmu lēmumu klausīties Vainhausas mūziku un viņas perspektīvu, lai pastāstītu stāstu. Es izmantoju viņas dziesmu vārdus, lai tie mani vestu pareizajā virzienā. Jutu, ka nevaru šajā ziņā kļūdīties, jo es pagodināju viņu ar viņas pašas vārdiem un ļāvu viņai pašai izstāstīt savu stāstu,” sacīja filmas režisore.

Vienlaikus viņa atzina, ka apzinājās ap filmu radīto “troksni”, taču viņa uzskata, ka paveikusi labu darbu, pagodinot britu dziedātāju, kas nomira 27 gadu vecumā no saindēšanās ar alkoholu. 

Teilore-Džonsone pieņēma strīdīgu lēmumu neizmantot filmā Vainhausas īsto balsi – tā vietā aktrise Marisa Abela, kas filmā atveido ikonisko dziedātāju, pati iedziedāja Vainhausas dziesmas. Šī ir atkāpe no tradicionālajām biogrāfiskajām filmām, piemēram, “Bohēmista rapsodija”, kurā tika atskaņots nelaiķa Fredija Merkūrija vokāls.

Aktrise Marisa Abela atzina, ka viņai vajadzēja iemācīties dziedāt, lai viņa varētu atveidot Vainhausu: “Mums nācās izlemt, vai mēs izmantosim daļēji Eimijas balsi un daļēji manu, taču procesa gaitā kļuva skaidrs, ka Eimija bija tik dvēseliska izpildītāja - viņa katru reizi mainījās atkarībā no garastāvokļa, atkarībā no auditorijas, atkarībā no tā, vai viņas vīrs Bleiks tur bija vai nē, - tāpēc es gribēju, lai man būtu brīvība paust Eimijas emocijas caur katru dziesmu.”

Filma “Back to Black” saņēmusi zināmu kritiku no sociālo mediju lietotājiem tiešsaistē. Kāds komentētājs sociālajā vietnē “YouTube” pauž, ka “filma neatklās neko jaunu, tā tikai dramatizēs dziedātājas sāpes”. Viņš aicināja vienkārši klausīties Vainhausas mūziku un ļaut dziedātājai dusēt mierā.

Vēl kāds atzina, ka vislabāk Vainhausas dzīvi un karjeru iemūžināja dokumentālā filma “AMY”, tāpēc nav nepieciešams vēl kāds cits stāsts. Tāpat komentāros lasāms, ka Vainhausa nemīlēja atrasties uzmanības centrā un viņa būtu ienīdusi šo filmu.

Savukārt citi mūziķes fani uz filmu reaģējuši daudz labvēlīgāk, atzīstot, ka ir sajūsmināti, ka šāda filma ir uzņemta. Pēc viņu domām, tā ir lielisks veids, kā atcerēties dziedātāju.

Kā zināms, Eimija Vainhausa tika atrasta mirusi savās mājās 2011. gada 23. jūlijā. Attiecīgā gada oktobrī tika atklāts, ka miršanas iemesls bija saindēšanās ar alkoholu.

Dziedātāja kļuva par pirmo britu dziedātāju, kas ieguvusi piecas "Grammy" balvas, kā arīiegūto balvu ziņā atkārtoja rekordu sieviešu mākslinieču vidū. 

Fani sēro par Vainhausas pāragro nāvi Kamdentaunā Londonā

gallery icon
25