Sonoras Vaices monooperas "Valentīna" pirmizrāde

2024. gada 17. aprīlī Rīgā, VEF Kultūras pilī, izskanēja Operetes teātra multimediāla jauniestudējuma – monooperas "Valentīna" pirmizrāde. Titullomu Latvijas kultūras ...

gallery icon
Mūzika
2024. gada 18. aprīlis, 16:18

FOTO: Sonora Vaice opermīļus priecē ar leģendārās Valentīnas Freimanes mīlasstāstam veltītu izrādi

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Trešdien, 17. aprīlī, Rīgā, VEF Kultūras pilī, izskanēja Operetes teātra multimediāla jauniestudējuma – monooperas "Valentīna" pirmizrāde. Titullomu Latvijas kultūras leģendas Valentīnas Freimanes mīlas stāstā atveidoja operdīva Sonora Vaice, kura ir arī izrādes režisore.

Opera ir veltījums Latvijas kultūras leģendai – izcilajai kino zinātniecei Valentīnai Freimanei (1922 – 2018). Operas libretu veidojuši Arturs Maskats un dzejniece Liāna Langa pēc Valentīnas Freimanes autobiogāfiskā romāna «Ardievu, Atlantīda!» (2010) motīviem.

"Monooperas “Valentīna” pirmizrāde man un daudziem citiem kļuva par neaizmirstamu mākslas notikumu ar emocionāli dziļu piesaisti Valentīnas Freimanes liktenim un Latvijai. Operetes teātra komandas, Sonoras Vaices, video mākslinieces Inetas Sipunovas, mūziķu veikums vērtējams kā izcils. Sonorai Vaicei izdevies spēcīgs, simbiotisks kameruzvedums, kurš smalki un jūtīgi režisēts, tādēļ ir ārkārtīgi iedarbīgs. Novēlu šo uzvedumu ar skaisto Artura Maskata mūziku un Sonoras Vaices ekspresīvo, niansēto vokālu pieredzēt ikvienam Latvijā un ārpus tās," novēl libreta autore dzejniece Liāna Langa.

Sonora Vaice bilst: "Valentīnas Freimanes dzīve bija milzīgs VĒRTĪBU un CILVĒCĪBAS kopums. Ja mēs vairāk iedziļinātos un izprastu šādu dzīvesgudru personību dzīvi, pasaulē beigtos kari."

Operetes teātra iestudējumā opera, kas oriģināli rakstīta pilnformātā, tika veidota kā monoopera. Uz skatuves gan kā tēli, gan kā mūziķi bija vijolnieks Gidons Grīnbergs, akordeoniste Inita Āboliņa, pianists Māris Žagars, kuriem uzticēts visai sarežģīts uzdevums. Iestudējuma multimedijos tika izmantoti iepriekš filmēti video, studijā ierakstīti audio, kuros piedalījušies aktieri Ģirts Ķesteris, Zigurds Neimanis, Egils Melbārdis, Kārlis Rūtentāls, Aivars Krancmanis, Gidons Grīnbergs, Henrijs Kozlovskis, stepa dejas meistars un skolas attīstītājs Māris Pūris.

 "Ar šo izrādi Valentīna Freimane debesīs ir laimīga, un viņa šeit pie mums ir dzīva," pēc izrādes atzina Ilze Auzere, finansiste un kultūras pazinēja, kura ir personīgi satikusi Valentīnu Freimani.