"Heda Gablere. Atgriešanās" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī

2024. gada 6. martā Latvijas Nacionālajā teātrī notika Henrika Ibsena drāmas "Heda Gablere. Atgriešanās" pirmizrāde.

gallery icon
Slavenības
2024. gada 20. marts, 06:56

Teātra kolēģi Ivars Puga un Normunds Laizāns nesveicinās jau sešus gadus. Kāpēc?

Inta Mengiša

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā teātrī pēc vairāku gadu ilgas pauzes štatā atgriezies aktieris Ivars Puga, kas no teātra aizgāja, kad tika ievēlēts Saeimā un kļuva par deputātu.

Tagad, politiķa karjerai pielicis punktu, Ivars Puga spožā lomā atgriežas uz skatuves izrādē "Heda Gablere. Atgriešanās", un pirmizrādes vakarā kā aktieri, tā skatītāji pauda neviltotu prieku par atkalsatikšanos. Svinību laikā kopā ar Ivaru bija arī viņa laulātā draudzene Dita Puga, kas arī bija gandarīta par vīra aktierspēli jauniestudējumā, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Ivars Puga ar sievu Ditu Pugu pirmizrādes svinībās.

Lai gan tovakar vienkopus bija sapulcējies teju viss Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs, jo, slepus sarīkojot dziesmotas dzīres, līdz ar pirmizrādi bija lemts noorganizēt lustīgu sumināšanu režisoram Edmundam Freibergam viņa 75. jubilejā, skatuves mākslinieku vidū nekur nebija manāms aktieris Normunds Laizāns, kurš pirms pāris gadiem pauda neviltotu niknumu un pretestību kolēģa Ivara Pugas izteiktajai vēlmei atkal strādāt teātrī.

foto: Publicitātes foto
Aktieris Normunds Laizāns esot gauži vīlies, kad kolēģis Ivars Puga izlēma iet politikā.

Laizāns, publiski nosaucot Pugu par politisko prostitūtu, paziņoja, ka kā cilvēks Puga viņam ir zudis un kopš 13. Saeimas vēlēšanām viņš ar Ivaru nav nedz sasveicinājies, nedz runājis. Laizāns skaidroja, ka viņam šķiet amorāli, ja iedzīvotājiem, maksājot nodokļus, ar algām un piemaksām “jābaro” politikā neprofesionāli ļaudis, kāds, viņaprāt, ir bijis arī aktieris Ivars Puga.

Nu jau aizritējuši seši gadi, kad Ivars Puga kļuva par Saeimas deputātu, un vēl gandrīz divi gadi, kopš no politikas Puga ir prom, taču, izrādās, abi kolēģi joprojām nesveicinās. “Šī lieta mani absolūti nesatrauc, jo tā ir Normunda Laizāna problēma, nevis mana. Teātrī, protams, ir sanācis tikties, taču viņš mani nesveicina, un es jau netaisos skriet klāt un skaidroties. Vainīgs vai par ko noziedzies absolūti nejūtos,” saka Ivars.

Par situāciju īsā versijā dzirdējis ir arī Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols, kurš bija iniciators Ivara Pugas aicināšanai atpakaļ štatā. “Es ceru un ticu, ka šo divu brīnišķīgo aktieru un inteliģento cilvēku domstarpības kādā jaukā dienā izbeigsies ar draudzīgiem rokasspiedieniem! Visas lietas ir runājamas, risināmas. Kā zināms, asas reakcijas mēdz rasties arī pārpratumos. Katrā ziņā esmu drošs, ka lieliskām lomām režisori izraudzīsies kā Normundu Laizānu, tā Ivaru Pugu un par konkurenci viņiem nebūs jādomā,” saka Nacionālā teātra vadītājs.