Etiopijas lielākās komercbankas bankomātu lietotāji atrod "zelta āderi"
Jaunieši pie bankomātiem (ekrānuzņēmums no "X")
Trakā pasaule
2024. gada 19. marts, 18:57

Etiopijas lielākās komercbankas bankomātu lietotāji atrod "zelta āderi"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ar visnotaļ nepatīkamu problēmu saskārusies Etiopijas lielākā komercbanka, kuras sistēmas tehniskā kļūme ļāvusi daudziem klientiem kļūt stāvus bagātiem.

Sestdienas rītā pārsteigtie “Commercial Bank of Ethiopia” bankomātu lietotāji atklāja, ka ir iespējams izņemt daudz vairāk naudas, nekā viņu kontos patiesībā ir. Kad bankas darbinieki aptvēra šo problēmu un apturēja darījumus, dažu stundu laikā klienti bija paspējuši izņemt vai pārskaitīt uz citām bankām vairāk nekā 2,4 miljardus Etiopijas birru (gandrīz 39 miljoni eiro).

Lielāko daļu bezmaksas naudas bija izņēmuši studenti, pirmdien paziņoja bankas prezidents Abe Sano.

Ziņas par no debesīm nokritušo naudu telefoniski vai ar tērzēšanas lietotņu palīdzību kā uguns pakulās zibenīgi izplatījās studentu vidū, un pie universitāšu bankomātiem izveidojās garas rindas, studentiem cenšoties iespējami vairāk piebāzt kabatas līdz pat brīdim, kad ieradās policisti un viņus izdzenāja, vēsta BBC.

Pirms 82 gadiem izveidotajā “Commercial Bank of Ethiopia” savu naudu glabā vairāk nekā 38 miljoni cilvēku.

Etiopijas centrālā banka svētdien paziņoja, ka kļūme radās tehniskās apkopes un pārbaužu laikā.

Vismaz triju universitāšu vadība aicināja saviem studentiem atdot bankai naudu, kas viņiem nepieder. Bankas prezidents apsolīja, ka pret šādiem godprātīgiem cilvēkiem kriminālapsūdzības netiks izvirzītas.

Pagaidām nav skaidrs, cik veiksmīgi bankai izdevās atgūt savu naudu. Kāds students no Džimmas universitātes pirmdien izteicās, ka nezina nevienu, kurš būtu atdevis naudu, savukārt Dillas universitātes amatpersona sacīja, ka bankas darbinieki mācību iestādes teritorijā pieņēma dažu studentu atdoto naudu.